Ποια αυτοκίνητα αγόρασαν οι Ευρωπαίοι το 2022;

Το πρώτο τρίμηνο του έτους χαρακτηρίζεται από πολλές ιδιαιτερότητες όσον αφορά το χώρο του αυτοκινήτου.

Βάλτε στην εξίσωση και το συνεχιζόμενο κύμα ακρίβειας που πηγάζει από όλα τα παραπάνω και από την αύξηση στις τιμές των μετάλλων και θα έχετε μία σοβαρή απάντηση στο γιατί οι συνολικές πωλήσεις εμφάνισαν σημαντική μείωση. Τα 1.116.419 καινούργια αυτοκίνητα που καταγράφηκαν για το πρώτο τρίμηνο του έτους μεταφράζονται σε μείωση της τάξης του 19% σε σχέση με πέρσι το ίδιο διάστημα και 33% σε σχέση με το 2020. Είναι με λίγα λόγια η χρονιά με τις λιγότερες πωλήσεις μεταξύ των 27 χωρών μελών από το 1985 μέχρι και σήμερα.

Μέσα στη γενικότερη μετριότητα, παρατηρούμε πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μπει για τα καλά στη ζωή των Ευρωπαίων και για πρώτη φορά μαζί με τα PHEV ξεπέρασαν σε πωλήσεις τα πετρελαιοκίνητα που εμφάνισαν μεγάλη πτώση της τάξης του 39%. Ηλεκτρικά και plug in υβριδικά μαζί σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 10% (244.801 αυτοκίνητα), κάτι που εξηγείται και από τα κίνητρα που δίνουν οι κυβερνήσεις μέσω επιδοτήσεων. Αιχμή του δόρατος στις πωλήσεις ανά μοντέλο είναι ένα αυτοκίνητο έκπληξη.

Το Tesla Model 3 ήταν το πρώτο σε πωλήσεις όχι μόνο ανάμεσα στα ηλεκτρικά, αλλά και γενικότερα μεταξύ των μοντέλων που ταξινομήθηκαν στις αγορές της Ευρώπης με 23.013 αντίτυπα. Ακολουθεί το Peugeot 208 με 21.026 πωλήσεις, για να συνεχίσει ένα ακόμη Tesla -και συγκεκριμένα το Model Y- στην τρίτη θέση με 18.968 πωλήσεις. Παρακάτω πιο παραδοσιακοί «παίχτες» όπως το VW Golf με 16.784 πωλήσεις ξεπέρασε οριακά το 5ο στη λίστα Dacia Sandero των 16.778 πωλήσεων.

Στην έκτη θέση το Citroen C3 σημείωσε 16.697 ταξινομήσεις, ενώ ακολούθησε το Fiat 500 που με σύμμαχο και το ηλεκτρικό του αδελφάκι κατάφερε συνολικά τις 16.120 πωλήσεις, λίγο πάνω από το όγδοο στη λίστα Ford Puma. Τη δεκάδα κλείνουν δύο σουπερμίνι από τα παλιά, που πριν από λίγα χρόνια θα τα βλέπαμε στο βάθρο των κορυφαίων σε πωλήσεις. Το Toyota Yaris απέκτησαν 15.910 Ευρωπαίοι οδηγοί και το Opel Corsa των 15.824 πωλήσεων κλείνουν την πρώτη δεκάδα για το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου-Μαρτίου, που αποτελεί και σοβαρότατο δείγμα για το τι θα δούμε μέχρι το τέλος του έτους.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
youTube

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης...