Έτσι θα είναι οι νέες ψηφιακές ταυτότητες: Πόσο θα κοστίζουν

Οι νέες ταυτότητες θα θυμίζουν πιστωτική κάρτα σε μέγεθος, ενώ αναμένεται να έχουν την παρακάτω όψη.

Αναστάτωση σε μια μερίδα πολιτών προκάλεσαν οι νέες ψηφιακές ταυτότητες η έκδοση των οποίων αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.
Οι νέες αστυνομικές ταυτότητες θα έχουν μέγεθος πιστωτικής κάρτας, θα κοστίζουν 10 ευρώ και θα έχουν διάρκεια ισχύος τα 10 έτη.
Η επίσημη παρουσίασή τους θα γίνει κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, και ακολούθως, όπως προαναφέρθηκε, θα ξεκινήσει η έκδοσή τους.
Ωστόσο, έχουν γίνει γνωστά μερικά από τα στοιχεία που θα περιλαμβάνουν οι νέες ταυτότητες, τις οποίες ήδη χρησιμοποιούν αρκετά κράτη της ΕΕ.
Τα δεδομένα της εκάστοτε ταυτότητας θα αποθηκεύονται σε έναν κεντρικό server, στον οποίο θα έχουν πρόσβαση μόνο οι Αρχές.

Τα προσωπικά στοιχεία που αναγράφονται στις νέες ταυτότητες

Οι νέες ταυτότητες θα θυμίζουν πιστωτική κάρτα σε μέγεθος, ενώ αναμένεται να έχουν την παρακάτω όψη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πάνω σ’ αυτές θα αναγράφονται τα εξής προσωπικά στοιχεία:

 1. Όνομα
 2. Επώνυμο
 3. Ημερομηνία γέννησης
 4. Τόπος γέννησης
 5. Εθνικότητα
 6. Αριθμός ταυτότητας
 7. Δεν έχει ΑΜΚΑ και ΑΦΜ

Βιομετρικά στοιχεία νέας ταυτότητας:

 1. Ψηφιακή φωτογραφία (αναγνώριση ματιών, σχήμα προσώπου)
 2. Ψηφιακό αποτύπωμα
 3. Ύψος
 4. Πρόβλεψη για Ομάδα Αίματος

Όλη η διαδικασία για την έκδοσή τους θα γίνεται στο αστυνομικό τμήμα, όπου εκεί θα πραγματοποιείται και η λήψη της φωτογραφίας της ταυτότητας. Σημειώνεται ότι οι νέες ταυτότητες δεν θα διαθέτουν κάποιο σύστημα γεωεντοπισμού.

Πώς θα γίνεται η έκδοσή τους

Η διαδικασία για την έκδοση νέας ταυτότητας θα γίνεται στο αστυνομικό τμήμα, όπου μπορεί να γίνεται και η λήψη της φωτογραφίας. Πάντως, οι ταυτότητες δεν θα διαθέτουν κάποιο σύστημα γεωεντοπισμού.

Στα αστυνομικά τμήματα θα υπάρχουν ειδικοί υπολογιστές, που θα μπορούν να λαμβάνουν βιομετρικά και ψηφιακά την υπογραφή του πολίτη στο tablet. Οι ταυτότητες θα πηγαίνουν στο ίδιο σύστημα που χρησιμοποιείται για την έκδοση διαβατηρίων και θα εκδίδονται κεντρικά. Θα αποστέλλεται στο ΑΤ με την ίδια διαδικασία ασφαλούς μεταφοράς.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
youTube

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης...