Γεραπετρίτης: Πότε και πώς θα γίνει η επαναλειτουργία των σιδηροδρόμων.

Στον χρόνο, στον τρόπο αλλά και στα μέτρα ασφαλείας της επανεκκίνησης του σιδηροδρόμου αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για το Υπουργείο Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε σήμερα το πρωί.

Με πολύ ασφαλή τρόπο πρόκειται να επανεκκινήσει τον ελληνικό σιδηρόδρομο η κυβέρνηση, μετά το τρομερό δυστύχημα στα Τέμπη.

Τα τρένα θα επιστρέψουν στις γραμμές πριν ολοκληρωθούν τα έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του ελληνικού σιδηροδρόμου. Αυτό θα μειώσει τον όγκο των μεταφορικών εργασιών που πρέπει να γίνουν και θα υπάρχουν δύο σταθμάρχες ανά σταθμό. Θα ενισχυθεί το προσωπικό και θα υπάρξει μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών και της εταιρείας που εκμεταλλεύεται τον σιδηρόδρομο.

«Η επιθυμία μας είναι ο σιδηρόδρομος να επανεκκινήσει στον συντομότερο δυνατό χρόνο, όμως να έχουμε εξασφαλίσει πριν τις αναγκαίες προϋποθέσεις… Όταν λέω αναγκαίο χρόνο, θα το δούμε προφανώς με όλους τους φορείς. Η επιθυμία μας είναι τον συντομότερο δυνατό χρόνο, ενδεχομένως και ως το τέλος του μήνα»,είπε.

Ο υπουργός είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα προσωπικού που αντιμετωπίζουμε πρόσφατα είναι λόγω της αποχώρησης των συνταξιούχων, αλλά είχαμε επίσης πρόβλημα με το να μην μπορούμε να βρούμε άτομα για πρόσληψη όταν κάναμε διαφήμιση στο παρελθόν. Είπε ότι ο κανονισμός λειτουργίας του ΟΣΕ δεν έλεγε ποτέ ότι έπρεπε να υπάρχουν δύο άτομα σε έναν σταθμό, οπότε σε κάποιες περιπτώσεις ήταν μόνο ένα άτομο εκεί και σε άλλες δύο άτομα.

Οι εργαζόμενοι έχουν δημιουργική στάση και πρωτοστατούν στην προσπάθεια επανεκκίνησης του σιδηροδρόμου. Θα συμμετάσχουν σε μια συνάντηση την επόμενη Παρασκευή για να συζητήσουν την ιδέα.

Η κυβέρνηση βοηθά στη χρηματοδότηση των σιδηροδρόμων δίνοντας χρήματα στις σιδηροδρομικές εταιρείες. Αυτά τα χρήματα χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τους σιδηροδρόμους να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και να καταστήσουν δυνατό για τους ανθρώπους να ταξιδεύουν πιο γρήγορα και πιο εύκολα μεταξύ των τόπων.

Η κυβέρνηση λέει ότι θα στηρίξει οικονομικά την αναβάθμιση του σιδηροδρόμου. Φέτος, ο προϋπολογισμός έχει διαθέσει περισσότερα χρήματα στους δύο οργανισμούς που εργάζονται για την αναβάθμιση του σιδηροδρόμου.

Ο προϋπολογισμός έχει ήδη συμπληρωθεί με 75 εκατ. από 45 εκατ. που είχε αρχικά προγραμματιστεί. Επιπλέον, 175 εκατομμύρια έχουν εγγραφεί σε πρόγραμμα Ελληνικού Ταμείου Ανάκαμψης για να βοηθήσουν στην αναβάθμιση των υποδομών.

Ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι θα γίνει πρόσληψη του προσωπικού των σιδηροδρόμων και θα επανεξεταστεί το σύστημα υποστήριξης και εκπαίδευσης του προσωπικού. Χαρακτήρισε το εκπαιδευτικό πλαίσιο πολύ αυστηρό, με βάση τις απαιτήσεις της ΕΕ. Η εκπαίδευση θα περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση για 6.5 μήνες, με καθημερινή 6ήμερη παρουσία στο πεδίο και πρακτική εξάσκηση με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Ο κ. Γεραπετρίτης είπε επίσης ότι θα υπάρξουν αυστηρότερες οδηγίες για δολιοφθορές, κλοπές και ζημιές στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Μαζί με τον νέο οργανισμό θα συσταθεί και ο Εθνικός Οργανισμός Διευθυντών.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
youTube

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης...