Μητσοτάκης: Μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ, αυξήσεις στις συντάξεις και μειώσεις φόρων

Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος-Μείωση 1 μονάδας στις ασφαλιστικές εισφορές, μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά-Στα 950 ευρώ ο κατώτατος

Καλύτεροι μισθοί για όλους, δημόσια και δωρεάν υγεία, εκσυγχρονισμός του δημοσίου τομέα αλλά και θωράκιση της χώρας σε αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο, είναι βασικοί στόχοι του τετραετούς προγράμματος της ΝΔ, το οποίο παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία πανηγυρική εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», σχεδόν τρεις εβδομάδες πριν την προσφυγή στις κάλπες της 21ης Μαϊου.

Οι οικονομικές εξαγγελίες για μισθούς, συντάξεις και φόρους

Ανακοινώνοντας τις προγραμματικές εξαγγελίες, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι ο μέσος μισθός να φτάσει τα 1.500 ευρώ στο τέλος της 4ετίας. Παράλληλα, έκανε λόγο για νέες αυξήσεις στις συντάξεις 3% με 4% από την 1η/1/2024, για αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων μέσω νέου ενιαίου μισθολογίου από την 1η/1/2024, για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, για μείωση μιας μονάδας στις ασφαλιστικές εισφορές και από 1η Ιανουαρίου του 2025 μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά.

Το όραμα για την Ελλάδα του 2027

Παίρνοντας τον λόγο, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα αφηγηθεί πως οραματίζεται την Ελλάδα τα επόμενα 4 χρόνια.

Μίλησε για τα μεγάλα άλματα που πρέπει να γίνουν αλλά και τα θεμέλια τα οποία μπήκαν την πρώτη 4ετια της ΝΔ. Το 2019 είχα πει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει σε μια 4ετια αλλά έγιναν βήματα προόδου και το σύνθημα ή θα πάμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην παραγωγική Ελλάδα που αναπτύσσεται και βελτιώνει το εισόδημα όλων των πολιτών.

Αν δεν έχουμε ανάπτυξη δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε το κοινωνικό κράτος είπε και η ανάπτυξη τα τελευταία 4 χρόνια ήταν δυο φορές μεγαλύτερη από τη μέση ανάπτυξη της ευρωζώνης.

Το αναπτυξιακό άλμα που έγινε μας επέτρεψε να μπορέσουμε να στηρίξουμε την κοινωνία στην πανδημία και να θέσουμε τα θεμέλια για μια αναπτυξιακή πολιτική που δεν θα θέσει σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα που για εμένα η διατήρησή της αποτελεί όρο απαράβατο.

Οι ξένες επενδύσεις δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας σε τομείς αιχμής

Η ανάπτυξη που πετύχαμε κατορθώθηκε πρωτίστως μέσα από επενδύσεις, είπε, και μας επέτρεψε να στηρίξουμε την κοινωνία.

Πρόσθεσε ότι έτσι η χώρα κατάφερε και το 2022 να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο πρωθυπουργός εξηγώντας πως προσελκύστηκαν οι επενδύσεις στην Ελλάδα και πως οι ξένες επενδύσεις δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας σε τομείς αιχμής.

Γύρισε τον χρόνο πίσω και πήγε στο Νταβός και στις επαφές που είχε με την Microsoft και πως 9 μήνες μετά τις συναντήσεις στην Ελβετική πόλη ήρθαν επενδύσεις. Δεν ήταν όμως μόνο η Microsoft αλλά και ακολούθησε και η Pfizer με πολλούς νέους επιστήμονες να επιστρέφουν στην Ελλάδα για να εργαστούν στην Θεσσαλονίκη.

Αναφέρθηκε επίσης στην αναβίωση των ναυπηγείων της Σύρου όπου πλέον υπάρχουν 600 εργαζόμενοι και η ελληνική ναυτιλία στέλνει τα πλοία της εκεί για επισκευή. Στην Ελευσίνα έχουμε 600 εργαζόμενους και στον Σκαραμαγκά έχουμε ένα ναυπηγείο με τεράστια προστιθέμενη αξία.

Μητσοτάκης στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», ΝΔ, Τετραετές πρόγραμμα, Εκλογές 2023, Εκλογές 21 Μαϊου

Ψηφιακή κάρτα εργασίας σε όλο το Δημόσιο ως το τέλος του 2023

Είχαμε δεσμευθεί το 2019 ότι θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό με διπλάσιο ρυθμό από εκείνον της ανάπτυξης και στόχος μας είναι να φτάσει τα 950 ευρώ στο τέλος της 4ετίας.

Αναφερόμενος στην ψηφιακή κάρτα εργασίας είπε ότι εφαρμόζεται ήδη σε πολλές επιχειρήσεις και μέχρι το τέλος του 2023 θα έχει εφαρμοστεί σε όλες τις επιχειρήσεις και στο δημόσιο. Η ψηφιακή κάρτα εργασίας βάζει τέλος στις καταχρηστικές πρακτικές των εργοδοτών. Θα καταγράφει τα πάντα. Μέσα στην επόμενη 4ετια θα έχει επεκταθεί σε όλο το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και σε όλες τις επιχειρήσεις και τις μικρές.

Ο τουρισμός πέρασε πρωτοφανή δοκιμασία στην κρίση. Βρεθήκαμε μπροστά στην απόλυτη κατάρρευση του κλάδου. Με συντονισμένες κινήσεις στηρίξαμε τον κλάδο του τουρισμού και σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση το 2022 να είναι ρεκόρ εσόδων και το 2023 να αναμένουμε να είναι ακόμα καλύτερο.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι πλέον έχουμε τη δυνατότητα να βελτιώσουμε τα έσοδά μας από τον τουρισμό και το 2023 θα μας δώσει μια πρόγευση για το τι μπορούμε να πετύχουμε καθώς είναι ο πιο σημαντικός κλάδος της οικονομίας.

Μητσοτάκης στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», ΝΔ, Τετραετές πρόγραμμα, Εκλογές 2023, Εκλογές 21 Μαϊου

14 δισ. ευρώ δημόσια έργα δημοπρατήθηκαν επί των ημερών μας

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι επί των ημερών της ΝΔ δημοπρατήθηκαν 14 δις έργα ενώ το 2015 είχαν δημοπρατηθεί 3,5 δις. Αναφέρθηκε στο αεροδρόμιο στο Καστέλι, την Αμβρακία οδό και τον Ε65 που θα συνδέσει την Μακεδονία με την Θεσσαλία.

Στόχος μας να πετύχουμε διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από την ΕΕ- Θέλουμε η ανεργία να φτάσει στο 8% το 2027

Για τους οικονομικούς στόχους ο πρωθυπουργός είπε ότι αποτελούν τα θεμέλια για να χτιστεί η πολιτική της χώρας, Μπορούμε να πετύχουμε ρυθμούς διπλασιους της ΕΕ, είπε. Πρεπει να αυξηθούν 70% οι επενδύσεις και το δημόσιο χρέος να φτάσει στο 120% του ΑΕΠ. Η ανεργία μπορεί να φτάσει στο 8% το 2027. Μίλησε επίσης για την αύξηση του ποσοστού της μεταποίησης στο 15% του ΑΕΠ και τόνισε ότι πλησιάζουμε στον στόχο να γίνει η Ελλάδα προορισμός 12 μήνες το χρόνο.

Στόχος μας να πετύχουμε διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από την ΕΕ- Θελουμε η ανεργία να φτάσει στο 8% το 2027

Για τους οικονομικούς στόχους ο πρωθυπουργός είπε ότι αποτελούν τα θεμέλια για να χτιστεί η πολιτική της χώρας, Μπορούμε να πετύχουμε ρυθμούς διπλασιους της ΕΕ, είπε. Πρεπει να αυξηθούν 70% οι επενδύσεις και το δημόσιο χρέος να φτάσει στο 120% του ΑΕΠ. Η ανεργία μπορεί να φτάσει στο 8% το 2027. Μίλησε επίσης για την αύξηση του ποσοστού της μεταποίησης στο 15% του ΑΕΠ και τόνισε ότι πλησιάζουμε στον στόχο να γίνει η Ελλάδα προορισμός 12 μήνες το χρόνο.

Θα αυξήσουμε κατά 10.000 το προσωπικό στην υγεία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην υγεία είπε ότι θα αυξηθεί κατά 10.000 το προσωπικό στην υγεία. Για πρώτη φορά υπάρχει το myhealth το οποίο είναι το πρόπλασμα του ψηφιακού φακέλου υγείας και εξήγησε ότι όταν θα είναι σε πλήρη εφαρμογή θα ξέρουν όλοι πως να αντιμετωπίσουν το περιστατικό, από το ΕΚΑΒ μέχρι το νοσοκομείο.

Η ψηφιακή επανάσταση στην υγεία θα αποτελέσει από τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης τόνισε.

Στόχος πάνω από 300 μονάδες τηλειατρικής και να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής για τις ιατρικές πράξεις κατά 50% αλλά και στα επείγοντα.

36.000 τάξεις με διαδραστικούς πίνακες στα σχολεία

Στην Παιδεία ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους διαδραστικούς πίνακες στο σχολείο του μέλλοντος. Θα μπουν σε όλες τις τάξεις από την 5η Δημοτικού έως την Γ Λυκείου σε 36.000 τάξεις.

Σκεφτείτε, είπε πόσο αλλάζει το ίδιο το μάθημα και πόσο μεγαλύτερο ενδιαφέρον προκαλούμε στα παιδιά για την γνώση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε ακόμα και για το διευρυμένο σχολικό ωράριο και είπε ότι χτίζουμε πάνω στις 25.000 προσλήψεις νέων εκπαιδευτικών που έκανε η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ανώτατη εκπαίδευση είπε ότι ήδη υπάρχει εξωστρέφεια και σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή. Δυο ιατρικές σχολές έχουν ήδη αγγλόφωνα τμήματα, είπε. Η επόμενη 4ετια θα είναι αυτή της εξωστρέφειας για τα ελληνικά ΑΕΙ.

«Έρχονται» 2.000 νέα λεωφορεία

Για τις μεταφορές, ο πρωθυπουργός είπε ότι μέσα από ένα σχέδιο για ποιοτικές δημόσιες συγκοινωνίες εκτός από τις νέες γραμμές μετρό και τις φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές, μια εικόνα από το μέλλον θα είναι τα καινούρια λεωφορεία. 2.000 νέα για Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα περισσότερα ηλεκτρικά.

Το μετρό της Θεσσαλονίκης πολεμήθηκε από πολλούς, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε και μετρό και να προστατεύσουμε την πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης. Τα καταφέραμε και λέμε: και μετρό και αρχαία στις αρχές του 2024!

Στους 9 μήνες το επίδομα μητρότητας για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες

Αύξηση του επιδόματος μητρότητας για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες από τους 4 στους 9 μήνες και θα αυξηθούν σημαντικά οι θέσεις για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς αλλά και σε συνδυασμό με το πρόγραμμα νταντάδες της γειτονιάς για να μπορούν οι εργαζόμενες μητέρες να εργαστούν χωρίς άγχος και να δημιουργήσουν.

Ψηφιακή και πράσινη ανάπτυξη

Αναφερόμενος στην ψηφιακή και πράσινη Ελλάδα είπε ότι έγινε μια κοσμογονία. Αν μια κυβέρνηση έχει αξιοπιστία όταν μιλάει για ψηφιακές πολιτικές είναι αυτή της ΝΔ. Η ψηφιοποίηση του κράτους δεν είναι απλό πράγμα, είπε και αναφέρθηκε στις αλλαγές στον ΕΦΚΑ με τις συντάξεις να βγαίνουν σε 2 μήνες. Θα έχει ψηφιοποιηθεί το κράτος μέσα στην επόμενη 4ετια.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα παράγει το 50% της ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο. Σκοπός είναι να φτάσουμε στο 80% μέσα στην επόμενη 4ετια. Και αυτό έχει σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια αλλά και την μείωση των ρύπων. Μόνο το 2022 πληρώσαμε 7 δις για εισαγωγές φυσικού αερίου.

Η Ελλάδα διεθνής ενεργειακός κόμβος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις σεισμικές έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης. Είπε ότι έγινε σοβαρή δουλειά και υπάρχει πλούτος υδρογονανθράκων και καλύψαμε 10πλασια έκταση από το παρελθόν και η Ελλάδα γίνεται πια διεθνής ενεργειακός κόμβος και ως πύλη εισόδου για φυσικό αέριο. Παίζουμε κρίσιμο ρόλο για την ενεργειακή σταθερότητα όλης της περιοχής.

Είναι πολύ σημαντικές αυτές οι επενδύσεις για να αναβαθμιστεί ο γεωπολιτικός μας ρόλο.

Ψηφιακό κράτος: Όλη η χώρα θα καλύπτεται από το 5G

Επιστρέφοντας στο ψηφιακό κράτος είπε ότι θα φτάσουμε στο 90% των υπηρεσιών που θα είναι στο gov.gr και θα επεκτείνουμε τις ταχύτητες και έως το 2027 όλη η χώρα θα καλύπτεται από 5G.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών τόνισε ότι τρέχουν ήδη πολλά προγράμματα που απορροφούν ευρωπαϊκούς πόρους και στηρίζουν την εγχώρια οικονομία. Θα συνεχιστούν και θα διευρυνθούν. Επίσης οι 45 μονάδες διαχείρισης αποβλήτων θα εκσυγχρονιστούν.

Δίκαιη Ελλάδα με ίσες ευκαιρίες για όλους

Αυτή που δεν αφήνει κανέναν πίσω και δίνει ίσες ευκαιρίες για όλους. Αναφέρθηκε στον προσωπικό βοηθό ώστε 1.000 συμπολίτες μας με αναπηρία να μην αισθάνονται παραγκωνισμένοι.

Μίλησε για μια σημαντική παρέμβαση. Ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες.

Δημόσιο: Μείωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος

Αξιολόγηση παντού για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και μπόνους παραγωγικότητας και εξορθολογισμό των διαγωνισμών για τις προμήθειες στο δημόσιο.

Αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Μείωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος.

Ο φράχτης είναι μη διαπραγματεύσιμος – Την επόμενη τετραετία όλος ο Έβρος θα είναι θωρακισμένος

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην άθλια κατάστασης της πολιτικής προστασίας και κτιριακά και τόνισε ότι εκσυγχρονίστηκαν οι υποδομές και με ένα πρόγραμμα που αγγίζει τα δυο δις ήδη έχουν μπει τα θεμέλια για την πολιτική προστασία του μέλλοντος.

Χαρακτήρισε μεγάλη κατάκτηση το 112 και είπε ότι λειτουργεί εδώ και 3 χρόνια και έχουμε αποκτήσει κουλτούρα να ακούμε τις οδηγίες του κράτους. Μέσα στην επόμενη 4ετια θα εκσυγχρονίσουμε το Λιμενικό και το ψηφιακό σύστημα προστασίας των θαλασσίων συνόρων. Ειδικά για τον φράχτη στον Έβρο είπε ότι η πρώτη παρακαταθήκη σε μια νέα μεταναστευτική πολιτική είναι ότι πρέπει να προστατεύουμε τα εξωτερικά μας σύνορα. Ο φράχτης είναι μη διαπραγματεύσιμος για τη ΝΔ. Έως το τέλος της 4ετιας όλος ο Έβρος θα είναι θωρακισμένος. 140 χιλιόμετρα.

Τέλος σε οποιοδήποτε άβατο ανομίας

Θα αποδεσμευθούν 5000 αστυνομικοί και θα βγουν στους δρόμους για την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών. Επίσης τέλος σε οποιοδήποτε άβατο ανομίας όπου αυτό κι αν βρίσκεται.

Άλλες 3 κορβέτες για την αμυντική θωράκιση της χώρας

Για την αμυντική θωράκιση της χώρας είπε ότι υπάρχει πρόγραμμα με τα 24 Rafale να έχουν αγοραστεί και η αναβάθμιση 85 F16 που θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2027 και η πρώτη φρεγάτα Belhara ήδη κατασκευάζεται στο γαλλικό ναυπηγείο. Θα έχουμε 3 έως το 2027 και θα αποκτήσουμε άλλες 3 κορβέτες που οι δυο θα ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία.

Το θεμέλιο της δημοσιονομικής σταθερότητας

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός είπε ότι τα θεμέλια της πατρίδας μας είναι η δημοσιονομική σταθερότητα και πάνω σε αυτά οικοδομείται η σύγχρονη Ελλάδα. Ήδη έχουμε χτίσει αρκετούς ορόφους από την Ελλάδα που οραματιζόμαστε αλλά το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί.

Σε 4 χρόνια η Ελλάδα θα πατάει γερά στα πόδια της με κοινωνική ευημερία και με δικαιοσύνη στην πράξη και η μεγαλύτερη απόδοση της είναι ο κάθε νέος άνθρωπος να έχει τις ίδιες ευκαιρίες να διακριθεί και να προκόψει στη ζωή του. Μια Ελλάδα πράσινη και ψηφιακή που θα αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε να σε ένα κόσμο που αλλάζει, είπε και τόνισε ότι γι’ αυτή την Ελλάδα θέλω να συνεχίσω να εργάζομαι. Ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε και που να πάμε την πατρίδα.

Μητσοτάκης στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», ΝΔ, Τετραετές πρόγραμμα, Εκλογές 2023, Εκλογές 21 Μαϊου

Οι νέοι στο επίκεντρο – Τα μηνύματα

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε την ομιλία 5 νέων για το πως θέλουν την Ελλάδα του τα επόμενα χρόνια. Η Σία, η Γεωργία, η Αθηνά, ο Πρόδρομος και ο Γιάννης, μίλησαν για τις δικές τους ανησυχίες, τα θέλω, την οργάνωση του κράτους, την ενίσχυση των δομών Υγείας και Παιδείας. Στις επισημάνσεις τους ήταν επίσης το κοινωνικό κράτος, η ενίσχυση της υπαίθρου και ο έλεγχος της παράνομης μετανάστευσης.

Μητσοτάκης στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
youTube

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης...