Μπρατάκος: Απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Χρέος μας είναι να συνεχίσουμε την αναβάθμιση και ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας που ξεκινήσαμε πριν τέσσερα χρόνια.

Έχοντας ζήσει από κοντά τη δύσκολη μάχη με τις πυρκαγιές στη Ρόδο, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς, τους υγειονομικούς, τους στρατιωτικούς, τους εθελοντές και όλα τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τον υπεράνθρωπο αγώνα που έδωσαν και δίνουν.
Όπως έχει αποσαφηνίσει ο Πρωθυπουργός, απόλυτη προτεραιότητα είναι, αδιαπραγμάτευτα, η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Περιφέρεια και ο Δήμος, κατάφεραν να απομακρύνουν υποδειγματικά, με απόλυτη ασφάλεια, 19.600 ανθρώπους, υλοποιώντας άψογα την μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης στην ιστορία της χώρας, αξιοποιώντας το κατάκτημα του “112” και υπερβαίνοντας όλες τις προκλήσεις. Χώροι φιλοξενίας οργανώθηκαν αμέσως, εξοπλίστηκαν, εφοδιάστηκαν με κάθε είδος ανάγκης, τροφοδοτήθηκαν, ενώ οι Ροδίτες αποτέλεσαν μπροστά στα μάτια του διεθνούς Τύπου αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι η ξακουστή ελληνική φιλοξενία είναι κάτι απολύτως αληθινό.
Δεύτερη προτεραιότητα είναι η προστασία της περιουσίας. Παρά το μέγεθος και την ένταση της πυρκαγιάς, χάρη στην αυτοθυσία των πυροσβεστών μας οι φθορές σε σπίτια, επιχειρήσεις και υποδομές είναι πολύ περιορισμένες.
Την ίδια στιγμή, τα συνεργεία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν ήδη αρχίσει την καταγραφή των ζημιών ώστε το κράτος να μεριμνήσει γρήγορα για την αποζημίωση των πληγέντων -μια διαδικασία που οργανώθηκε και τυποποιήθηκε την προηγούμενη τετραετία, εξασφαλίζοντας ότι η πολιτεία βρίσκεται στο πλευρό του πολίτη.
Όμως, η μάχη αυτή με τις φλόγες δεν θα είναι η τελευταία. Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ. Στη Μεσόγειο η υπερθέρμανση εκτυλίσσεται με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς, οι καύσωνες γίνονται συχνότεροι και οι φωτιές που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε όλο τον ευρωπαϊκό νότο -κι όχι μόνο- έχουν άλλα χαρακτηριστικά, αψηφούν και δοκιμάζουν τις δυνατότητες του ανθρώπου.
Χρέος μας είναι να συνεχίσουμε την αναβάθμιση και ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας που ξεκινήσαμε πριν τέσσερα χρόνια. Έχουν ήδη επιτευχθεί πολλά, που έχουν απτό αποτύπωμα, όμως ξέρουμε ότι η παγκόσμια κλιματική κρίση αλλάζει τα δεδομένα. Ως Ελλάδα θα ανταποκριθούμε και σε αυτές τις πρωτόγνωρες περιστάσεις.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
youTube

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης...