Ο Καραμανλής στη Βουλή για τα Τέμπη – Η ΝΔ καλεί και Χρυσοχοΐδη, Σπίρτζη, Γεραπετρίτη

Ο Κώστας Καραμανλής επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και τον ενημέρωσε ότι βρίσκεται στη διάθεση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου προκειμένου να μιλήσει και να απαντήσει σε ερωτήσεις για το δυστύχημα των Τεμπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα, 20 Μαρτίου, στις 11 το πρωί. Από το περιβάλλον του βουλευτή Σερρών της ΝΔ αναφέρουν πως ο κ. Καραμανλής θέλει η πρώτη του παρέμβαση μετά το δυστύχημα στα Τέμπη να είναι σε θεσμικό πλαίσιο και όχι σε κάποιο μέσο ενημέρωσης.

Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Καραμανλής αναλαμβάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων και κάνει ρελάνς στον ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημα για άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, καθώς δηλώνει πως επιθυμεί να πάει στη Βουλή και να απαντήσει στις ερωτήσεις βουλευτών.

Τασούλας: Θα γίνουν πολλές συνεδριάσεις για διευρεύνηση
Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ανέφερε ότι η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας είναι μια από όσες εκτιμά ότι θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού έργου.

Ο πρόεδρος της Βουλής, επισήμανε, ότι είναι προφανές ότι με την αυριανή συνεδρίαση – ενημέρωση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου η οποία συγκαλείται για ενημέρωση από τον υπουργό Επικρατείας και της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας τη Δευτέρα, ανοίγει ο κύκλος των σχετικών συζητήσεων και δεν κλείνει αυτή η κοινοβουλευτική διερεύνηση.

Η πρωτοβουλία της ΝΔ για σύγκληση της επιτροπής Θεσμών
Την ίδια ώρα, την πρωτοβουλία για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα Τέμπη αναλαμβάνει η ΝΔ, προκειμένου να τοποθετηθούν σε αυτήν ο νυν υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και οι πρώην διατελέσαντες υπουργοί Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χρήστος Σπίρτζης, Κώστας Καραμανλής. Σε αίτημα που υπογράφουν οι βουλευτές της ΝΔ αναφέρεται ότι η ενημέρωση θα αφορά την εξέλιξη των έργων της σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση.

ΚΚΕ: Κατέθεσε αίτημα για ακρόαση όλων των υπ. Μεταφορών από το 2007
Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την διερεύνηση «αυτού του εγκλήματος», στα Τέμπη και την κλήση σε ακρόαση όλων των υπουργών Μεταφορών «που υλοποίησαν την πολιτική απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης» του ΟΣΕ από το 2007 μέχρι σήμερα, των διοικήσεων του ΟΣΕ και της Hellenic Train, καθώς και των εκπροσώπων των εργαζομένων, όπως έχουν προταθεί, κατέθεσε εκ μέρους του ΚΚΕ ο βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Μανώλης Συντυχάκης.

Στο αίτημα αναφέρεται ότι «με επανειλημμένες παρεμβάσεις της στην Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει απαιτήσει την πλήρη διερεύνηση των ευθυνών για το σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη, που δεν περιορίζονται στις όποιες προσωπικές ευθύνες υπάρχουν και πρέπει να αποδοθούν, αλλά και στις διαχρονικές ευθύνες που εντοπίζονται στις πολιτικές που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και ο Ντογιάκος ζήτησε φακέλους 15ετίας
Από το αίτημα αυτό γίνεται φανερό ότι η ΝΔ θα αναζητήσει ευθύνες για την κατάσταση των σιδηροδρόμων και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, κυρίως την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, τους φακέλους όλων των σιδηροδρομικών δυστυχημάτων της τελευταίας 15ετίας ζήτησε από τη νέα διοίκηση του ΟΣΕ και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, τη Δευτέρα.

Στην έγγραφη εισαγγελική παραγγελία αναφέρεται πως ο ΟΣΕ υποχρεούται να ενημερώσει την εισαγγελική αρχή πόσα θανατηφόρα σιδηροδρομικά δυστυχήματα σημειώθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια και με πόσα θύματα, σε ποια σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου συνέβησαν και τι έγινε με την αναζήτηση ποινικών ευθυνών για τους υπαιτίους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποστολή των στοιχείων αυτών ζητήθηκε προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξε ορθός καταλογισμός ευθυνών και έως ποίου σημείου είχαν προχωρήσει οι έρευνες, καθώς και αν χρειάζεται οι σχετικές δικογραφίες να επαναξιολογηθούν.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
youTube

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης...