Οι κορυφαίες επιλογές με ελληνικά τυριά στη λίστα The Top 50 του Τυροκόμος

Συναρπαστικές γεύσεις, κάποιες φορές ακόμα και σε βάρος της αυθεντικότητας των παραδοσιακών συνταγών, αναδίδει το φετινό ταξίδι του The Top 50 στον κόσμο των τυριών.

Σε μια Ελλάδα που επιμένει να αναζητά το νέο οικονομικό της μοντέλο, μεταφέροντας βάρος στην πραγματική παραγωγή, ο κλάδος των τυριών προσφέρει ενδιαφέρουσες διεξόδους. Παλιοί, έμπειροι τυροκόμοι αλλά και νέα παιδιά με σπουδαία θεωρητική κατάρτιση και ζήλο για την ενασχόληση με το τυρί, διαμορφώνουν σιγά – σιγά ένα νέο χάρτη για την εγχώρια τυροκομία, η εδραίωση της οποίας σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τα σύνορα της χώρας.

Οι φετινές αναζητήσεις στον κόσμο της εγχώριας τυροκομίας, έρχονται να διαπιστώσουν την πίστη των επαγγελματιών του κλάδου στην αυθεντική Φέτα. Ακόμα και τυροκομεία, εντός της ζώνης ΠΟΠ, που δεν είχαν μέχρι πρόσφατα αναφορά στο εμβληματικό ελληνικό τυρί, φέτος έχουν συμπεριλάβει το προϊόν στους κωδικούς τους. Μεγαλύτερη στοχοπροσήλωση στην εντοπιότητα εκφράζεται μέσα από ενισχυμένες προσπάθειες επικοινωνίας του ΠΟΠ που έχει κάθε επιμέρους ζώνη γάλακτος της χώρας. Μια επίσης νέα τάση στην τυροκόμηση έχει γεύση… καπνιστή, με αρκετές τυροκομικές μονάδες να φτιάχνουν συνταγές για τους διαρκώς αυξανόμενους θιασώτες των καπνιστών τυριών. Φυσικά δεν περνά απαρατήρητη και η ενηλικίωση της ζώνης γάλακτος, με όλο και περισσότερες τυροκομικές μονάδες που έχουν για αιχμή την ποιοτική – artisanal παραγωγή τυριών να έρχονται πιο κοντά στον κτηνοτρόφο, να δίνουν παραγωγικές κατευθύνσεις και να βαδίζουν μαζί στα μονοπάτια της προστιθέμενης αξίας.

Η συντακτική ομάδα του Τυροκόμου, πιστή στο ραντεβού της με τον κλάδο της τυροκομίας, παρουσιάζει φέτος μια καλοδουλεμένη λίστα τυριών, η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει τη συστηματική δουλειά που έχει γίνει από όλους τους κρίκους της αλυσίδας αξίας.

*Η παρακάτω παρουσίαση των τυριών δεν έχει χαρακτήρα αξιολόγησης

Πανεράκι Λευκό Κλέπκος – Τρεις γενιές τυροκόµοι στον Λαγκαδά – (Αιγοπρόβειο)

Πλούσια και µεστή γεύση, µέτρια πικάντικο και µε λιγότερο όξινη γεύση είναι το λευκό Πανεράκι του Τυροκοµείου Κλέπκος µε τη χαρακτηριστική ανάγλυφη µορφή που αφήνουν τα ειδικά καλούπια όπου στραγγίζει. Η οικογένεια Κλέπκου ξεκίνησε την πορεία της πολλά χρόνια πριν, ως µία παραδοσιακή κτηνοτροφική οικογένεια, στο Λευκοχώρι (Κλέπι). Το 1967 ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Κλέπκο το Τυροκοµείο Κλέαρχος Κλεπκος Κ. Σία ΟΕ στο Περιβολάκι Λαγκαδά, ένα µικρό χωριό έξω από τη Θεσσαλονίκη. Πιστός στη φιλοσοφία και την παραγωγική διαδικασία του πατέρα του, ο Κλέαρχος Κλέπκος ανέλαβε το 1984 την επιχείρηση δίνοντάς της αέρα ανανέωσης και το 2005 προχώρησε σε επέκταση των εγκαταστάσεων και σε εκσυγχρονισµό των µέσων παραγωγής καλύπτοντας έκταση 1.500 τ.µ. µε δυνατότητα επεξεργασίας 20 τόνων γάλακτος ηµερησίως. Σήµερα  η κόρη του Κλέαρχου Κλέπκου, Κατερίνα, ακολουθεί τα βήµατα των προκατόχων της.

 

Βιολογική Φέτα ΠΟΠ Λέσβου – Από τη σύγχρονη µονάδα της οικογένειας Ρόδου – (Αιγοπρόβειο)

Ιδιαίτερη υπόξινη γεύση για τη Βιολογική Φέτα ΠΟΠ της Γαλακτοκοµικής Λέσβου, µιας σύγχρονης µονάδας µεσαίου µεγέθους που παράγει µε βιολογικό γάλα µια µεγάλη ποικιλία εκλεκτών τυροκοµικών προϊόντων.  Η πρώτη ύλη προέρχεται από περίπου 500 κτηνοτρόφους και συνεταιρισµούς του νησιού. Το τυροκοµείο της οικογένειας Ρόδου στα Χύδηρα Λέσβου πρωτολειτούργησε από τον παππού Θεοφάνη, το 1966. Η τρίτη γενιά της οικογένειας δηµιούργησε το 2006 µια νέα υπερσύγχρονη εγκατάσταση τηρώντας όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφάλειας και ποιότητας διατηρώντας τις παραδοσιακές συνταγές και τις πατροπαράδοτες γεύσεις. Στην γκάµα των προϊόντων της Γαλακτοκοµικής Λέσβου ανήκουν, εκτός από τη Φέτα ΠΟΠ, το Λαδοτύρι Μυτιλήνης ΠΟΠ και το Κασέρι ΠΟΠ, αλλά και Κεφαλοτύρι, Μυζήθρα και Βούτυρο, τα οποία παίρνουν µέρος σε διεθνείς εκθέσεις, διατίθενται σε µεγάλες αλυσίδες και εξάγονται σε 16 χώρες.

 

 

Κασέρι ΠΟΠ Καραµήτρος – Μακράς ωρίµανσης µε πιπεράτη γεύση – (Πρόβειο)

Αρωµατικό και βουτυρένιο, ελαφρώς αλµυρό, πικάντικο και πιπεράτο, µε πολύπλοκη επίγευση είναι το µακράς ωρίµανσης ΠΟΠ Κασέρι της Τυροκοµικά Καραµήτρος. Μια εταιρεία που εδρεύει στο αρχαίο ∆ίον, στους πρόποδες του Ολύµπου, και ασχολείται µε την παραγωγή, µεταποίηση, συσκευασία και πώληση τυροκοµικών προϊόντων από το 1978, αξιοποιώντας τις παραδοσιακές µεθόδους τυροκόµησης των Σαρακατσάνων προγόνων. Η εταιρεία συλλέγει σε καθηµερινή βάση πρόβειο και γίδινο γάλα, το οποίο προέρχεται από επιλεγµένες φάρµες, τα κοπάδια των οποίων βόσκουν στους πρόποδες του Ολύµπου. Το γάλα µεταφέρεται στο σύγχρονο ιδιόκτητο τυροκοµείο της εταιρείας όπου υπόκειται σε ποιοτικό έλεγχο από πιστοποιηµένο χηµείο προκειµένου να διασφαλιστεί η ανώτερη ποιότητα των προϊόντων, στη συνέχεια παστεριώνεται και ξεκινά η επεξεργασία του για τη µεταποίηση σε διάφορα προϊόντα. Μετά την παρέλευση του καθορισµένου χρόνου ωρίµανσης, τα προϊόντα διανέµονται στην εγχώρια αγορά από το καταρτισµένο προσωπικό και τον ιδιόκτητο σύγχρονο στόλο φορτηγών οχηµάτων της εταιρείας.

 

 

Μπάτζος ΠΟΠ Πάικο – Ένα από τα αρχαιότερα ελληνικά τυριά – (Αιγοπρόβειο)

Υπόξινη, πικάντικη και αλµυρή γεύση µαζί µε χαµηλά λιπαρά χαρακτηρίζουν τον Μπάτζο ΠΟΠ, ένα ιδιαίτερο σκληρό τυρί που παρασκευάζεται από παστεριωµένο πρόβειο και γίδινο γάλα. Θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα ελληνικά τυριά και προέρχεται από την παράδοση των κτηνοτρόφων της Βόρειας Πίνδου. ∆ηµιουργός το Τυροκοµείο Πάικο, το οποίο παράγει µια πλούσια γκάµα τυριών µε πρώτη ύλη γάλα αποκλειστικά από κτηνοτρόφους που διατηρούν µονάδες στους πρόποδες του Πάικου. Η εταιρεία µε έδρα τις σύγχρονες εγκαταστάσεις της στα Γιαννιτσά Πέλλας λειτουργεί από το 2006 και παράγει επίσης Φέτα ΠΟΠ, Αιγοπρόβειο Λευκό Άλµης, Γίδινο Λευκό Άλµης, Μυζήθρα και Ανθότυρο.

 

Τσαλαφούτι Παπαθανασίου Τυροκοµικά – Εισήλθε πρόσφατα στη λίστα των ΠΟΠ τυριών – (Πρόβειο)

Μαλακή και κρεµώδης υφή και λευκό χρώµα µαζί µε γλυκιά γεύση και έντονη στον ουρανίσκο, που την ακολουθεί στρογγυλή, απαλή επίγευση µε διακριτικά αρώµατα από βότανα και λουλούδια του κάµπου. Το Τσαλαφούτι του τυροκοµείου Παπαθανασίου παράγεται από 100% πρόβειο γάλα που προέρχεται από πρόβατα που βοσκούν στους ορεινούς όγκους της περιοχής της Τριχωνίδας µε την ισχυρή κτηνοτροφική παράδοση. Εξαιρετικά σηµαντική για τους ανθρώπους του τυροκοµείου είναι η ποιότητα του γάλακτος που παραλαµβάνουν πραγµατοποιώντας αυστηρούς ελέγχους σε καθηµερινή βάση και παρέχοντας τις κατάλληλες συµβουλευτικές υπηρεσίες στους κτηνοτρόφους µε τους οποίους συνεργάζονται σε σταθερή βάση. Η ιστορία των αδελφών Λάµπρου και Μιχάλη Παπαθανασίου από το Πεντάκορφο Ορεινής Τριχωνίδας ξεκίνησε το 1987, όταν αποφάσισαν να κυνηγήσουν το όνειρό τους και να προσφέρουν στην αγορά αυθεντικά τυριά. Σήµερα  η παραγωγή γίνεται στην υπερσύγχρονη µονάδα µε σύστηµα ISO 22000 και απόλυτα φιλοπεριβαλλοντικό προφίλ, που βρίσκεται στο 8ο χλµ. της οδού Αγρινίου – Καρπενησίου χρησιµοποιώντας παραδοσιακές τεχνικές σύµφωνα µε τα αυστηρότερα ποιοτικά πρότυπα και κριτήρια. Σύµφωνα µάλιστα µε τους ανθρώπους της επιχείρησης, η οποία διατηρεί παράλληλα ένα ισχυρό πρόσωπο εταιρικής και κοινωνικής ευθύνης, αυτό αποτελεί την ουσία της πρακτικής του «micro-dairy», η οποία τελικά οδηγεί στην παραγωγή τυριών που φέρουν ισχυρή την ιδέα της γαστρονοµίας.

Φέτα ΠΟΠ Βαρελίσια Boudouris – Πικάντικη και ελαφρώς αλµυρή γεύση – (αιγοπρόβειο)

Πλούσια γεύση, πικάντικη, ελαφρώς αλµυρή, µε ποικίλα αρώµατα και συµπαγής και σκληρή υφή χαρακτηρίζουν τη βραβευµένη διεθνώς Βαρελίσια Φέτα ΠΟΠ της οικογένειας Μπουντούρη, η οποία ωριµάζει για έξι µήνες σε κλασικά ξύλινα βαρέλια οξιάς. Η ιστορία του τυροκοµείου ξεκινάει από το 1956 στον ορεινό όγκο της Πίνδου και στην περιοχή του Αχελώου. Το 1985 η οικογένεια ιδρύει την σηµερινή έδρα της εταιρείας στα Τρίκαλα Θεσσαλίας εκµεταλλευόµενη την ευνοϊκή της θέση σε ένα νοµό γαλακτοπαραγωγικό που της δίνει τη δυνατότητα να είναι δίπλα στους παραγωγούς, και συγκεκριµένα στην ευρύτερη περιοχή της οροσειράς των Αγράφων και του Κόζιακα, µε το αιγοπρόβειο γάλα που συλλέγεται καθηµερινά να φθάνει φρέσκο στη µονάδα επεξεργασίας. Σήµερα η τρίτη γενιά της οικογένειας, κληρονοµώντας την αγάπη και το µεράκι για την παρασκευή χειροποίητης παραδοσιακής Φέτας, έχει καταφέρει να δώσει στα προϊόντα της χαρακτηριστικά υψηλής ποιότητας. Αυτό επιτυγχάνεται µε επενδύσεις σε εξειδικευµένο επιστηµονικό προσωπικό, σε τεχνολογία και νέες γραµµές παραγωγής καθώς και σε αυστηρούς ελέγχους. Στην γκάµα περιλαµβάνενται, εκτός από τη Βαρελίσια, και η Φέτα ΠΟΠ σε δοχείο, σε πολλές συσκευασίες.

Ithaca’s Poem Evmeos – Ένα σπάνιο τυρί από τον Χρύσανθο Καραβία – (Αιγοπρόβειο)

Μπλε τυρί, αλειφωτό και αρωµατικό µόλις περάσει µια ώρα έξω από το ψυγείο, από παστεριωµένο κυρίως πρόβειο και λιγότερο αίγειο γάλα, δηµιούργηµα του πολυµήχανου τυροκόµου Χρύσανθου Καραβία στην Ιθάκη. Όπως σηµειώνει ο ίδιος, ο Εύµαιος θέλει «δυνατό γάλα» γι’ αυτό τον τυροκοµεί µε τις πρώτες ποσότητες του Φεβρουαρίου και της άνοιξης µε τη δίµηνη ωρίµανση να γίνεται σε ειδικό θάλαµο. Το τυρί είναι πραγµατικά σπάνιο και διατίθεται σε ελάχιστα σηµεία στην Αθήνα και στο Ναύπλιο, µε τις ποσότητες να είναι ελάχιστες, µόλις 80 κεφάλια στην πρώτη του χρονιά στην κυκλοφορία.

Κεφαλοτύρι Νάξου Πιτταρά – Πιστοποιητικό ευζωΐας για τη µονάδα της Νάξου – (Αγελαδινό)

Μια συνταγή µε ρίζες που χάνονται στο χρόνο δίνει ένα τυρί µε έντονη και πικάντικη γεύση που ξεχειλίζει αρώµατα. Ο λόγος για το βραβευµένα στα βραβεία AFFA Κεφαλοτύρι Νάξου 12µηνης ωρίµανσης του Νικόλα Πιτταρά, που παράγεται από 100% αγελαδινό γάλα από την ιδιόκτητη µονάδα στη Νάξο. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η κτηνοτροφική µονάδα µονάδα Πιτταρά, που παράγει 3.000 τόνους γάλακτος κατ’ έτος, το 2022 έλαβε πιστοποίηση τόσο για την παραγωγή των προϊόντων της, κρέας και τυροκοµικά, από µη γενετικά τροποποιηµένες ζωοτροφές, όσο και για την καλή διαχείριση και ευζωία των ζώων της. Το σύγχρονο τυροκοµείο κοντά στο χωριό Μέλανες είναι άρτια εξοπλισµένο ενώ σε µικρή απόσταση βρίσκονται οι εγκαταστάσεις όπου εκτρέφονται κάτω από τον αιγαιοπελαγίτικο ήλιο 550 βοοειδή για παραγωγή γάλακτος και κρέατος. Στα οικογενεια­κά κτήµατα καλλιεργούνται καλαµπόκι και χειµερινά σιτηρά, ένα µεγάλο µέρος από τις χορτονοµές που χρειάζεται η µονάδα µε όφελος όχι µόνο την αυτοδυναµία σε τροφή αλλά την εξασφάλιση της ποιότητάς της. Σηµειώνεται ότι τα τυροκοµικά Πιτταρά, και ιδιαίτερα η ΠΟΠ Γραβιέρα Νάξου και η ΠΟΠ Γραβιέρα Νάξου 12µηνης ωρίµανσης, έχουν επανειληµµένα -και το 2023- βραβευθεί σε διαγωνισµούς γεύσης και ποιότητας.

Ανθότυρο Αρκαδίας Καραµαντζάνη – Πέντε αδέλφια στο τιµόνι του τυροκοµείου – (Αιγοπρόβειο)

∆ροσερό τυρί, µε ξεχωριστή γεύση είναι το Ανθότυρο του οικογενειακού τυροκοµείου στον Αγ. Ιωάννη Αρκαδίας, ένα ορεινό χωριό κοντά στο Άστρος Κυνουρίας, το οποίο τρέχουν τα πέντε αδέλφια Καραµαντζάνη. Η αρχή της ιστορίας τους πηγαίνει πίσω στο 1998 όταν δηµιουργήθηκε η πρώτη µονάδα για να συνεχίσει µια µακρά παράδοση που κρατάει από τον κτηνοτρόφο παππού της οικογένειας. Σήµερα ένα ευρύ δίκτυο κτηνοτρόφων από την Αρκαδία και τη Λακωνία τροφοδοτεί το τυροκοµείο µε γάλα, το οποίο παράγει 4-5 τόνους τυροκοµικά προϊόντα ενώ σηµειώνεται ότι φέτος συµµετείχε και στις εκδηλώσεις του προγράµµατος «Say Cheese – Balkan Cheese». Τα προϊόντα της Τυροκοµικά Προϊόντα Καραµαντζάνης διανέµονται από το τυροκοµείο, ένα πρατήριο στο Άστρος και ένα κατάστηµα στην Αθήνα, ενώ σηµαντικό σηµείο κατανάλωσής τους είναι τα δύο σηµεία εστίασης που διατηρεί η οικογένεια στην περιοχή.

Σαγανέλι Μεσογειακό Θεσσαλός – Με ελαιόλαδο Πηλίου και ρίγανη από τα Άγραφα – (Αιγοπρόβειο)

Ηµίσκληρο τυρί µε µεσογειακή γεύση που παράγεται αποκλειστικά από φρέσκο παστεριωµένο πρόβειο και γίδινο γάλα, προσθέτοντας στο τέλος πάστα ελιάς, ρίγανη και παρθένο ελαιόλαδο. Ένα τυρί µε µεγάλη διάρκεια ζωής, που αποτελεί τη βάση της παραγωγής της τυροκοµικής επιχείρησης «Θεσσαλός Γαλακτοκοµικά» µε έδρα το Κεφαλόβρυσο Τρικάλων, που τρέχει ο τεχνολόγος γεωπόνος Σπύρος Αντωνίου. Αξιοποιώντας από τη µια την κτηνοτροφική µονάδα της οικογένειάς του και αποφασίζοντας παράλληλα να καινοτοµήσει ο κ. Αντωνίου συνταίριαξε πολλές διαφορετικές πρώτες ύλες όπως φράουλα, τσίλι, τέσσερα πιπέρια, πάστα ελιάς – λάδι – ρίγανη, δυόσµο, βερίκοκο, σταφίδα, τρούφα, τρούφα – σοκολάτα, ροδάκινο, σύκο, κυδώνι, αχλάδι,  µε το ηµίσκληρο τυρί «Σαγανέλι», µε το σύνολο αυτής της παραγωγής να διοχετεύεται στη Μάλτα και τη Σαουδική Αραβία. Παράλληλα το τυροκοµείο, που επεξεργάζεται καθηµερινά έναν τόνο γάλακτος, παράγει µεταξύ άλλων Φέτα ΠΟΠ, Γίδινο, Ανθότυρο, αλλά και γιαούρτι και κεφίρ. Σηµειώνεται ότι για την παραγωγή της ετικέτας «Σαγανέλι Μεσογειακό», που µπορεί να καταναλωθεί ως έχει ή ψηµένο, οι ελιές και το ελαιόλαδο συλλέγονται από τους ελαιώνες του Πηλίου και η ρίγανη από τα βουνά των Αγράφων και της Πίνδου.

Καλαθάκι Λήµνου ΠΟΠ Σταφύλης -Ένα µικρό οικοτεχνικό τυροκοµείο – (Αιγοπρόβειο)

Μεστή γεύση που µοιάζει µε Φέτα αλλά είναι λιγότερο όξινη χαρακτηρίζει το Καλαθάκι Λήµνου ΠΟΠ, ένα λευκό τυρί άλµης, που παράγεται από γάλα κοπαδιών που βόσκουν στην άγρια χλωρίδα του νησιού. ∆ηµιουργός του ο Βασίλης Σταφύλης, που διαθέτει ήδη από το 2013 µια κάθετη επιχείρηση, η οποία απαρτίζεται από µια µικρή εκµετάλλευση µε 150 πρόβατα και 200 γίδια, αλλά και ένα οικοτεχνικό τυροκοµείο µε δυναµικότητα 700-800 κιλών γάλακτος την ηµέρα στην Πλάκα της Λήµνου, ένα χωριό µε µόλις 200 κατοίκους. Στόχος του τυροκόµου είναι να κατασκευάσει ένα νέο τυροκοµείο, µε δεκαπλάσια δυναµικότητα παραγωγής. Στην γκάµα των προϊόντων του Τυροκοµείου Σταφύλης είναι και το «Μελίχλωρο Λήµνου ΠΟΠ».

 

 

Φέτα ΠΟΠ Καλαβρύτων – Το κορυφαίο συνεταιριστικό προϊόν – (Αιγοπρόβειο)

Από παστεριωµένο αιγοπρόβειο γάλα που συλλέγεται από την ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων, µε υψηλή και σταθερή ποιότητα, η Φέτα ΠΟΠ του Αγροτικού Γαλακτοκοµικού Συνεταιρισµού της περιοχής ωριµάζει για περίπου τρεις µήνες και διατηρείται σε ξύλινα βαρέλια µε άλµη. Έχει γεύση πλούσια, πικάντικη, ελαφρώς αλµυρή, µε ποικίλα αρώµατα και είναι συµπαγής. Καταναλώνεται ως επιτραπέζιο τυρί, αλλά χρησιµοποιείται και σε σαλάτες, πίτες κ.α. Πρόκειται στην πραγµατικότητα για το κορυφαίο προϊόν του Συνεταιρισµού, το οποίο πωλείται αποκλειστικά από την αλυσίδα σούπερ µάρκετ Σκλαβενίτης, τοπικά στο νοµό Αχαΐας και πλέον διακινείται και σε αγορές του εξωτερικού. Σύµφωνα µάλιστα µε τον πρόεδρό του Παύλο Σατολιά, ο Συνεταιρισµός ετοιµάζει τη δηµιουργία συσκευαστηρίου Φέτας ΠΟΠ, µε σκοπό την ανάπτυξη των διεθνών πωλήσεών της. Σηµειώνεται ότι παράλληλα η Φέτα ΠΟΠ Καλαβρύτων αποτελεί ένα από τα προϊόντα που εντάσσονται στο πρόγραµµα προώθησης συνεταιριστικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης µε τίτλο «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης» για τα ΠΟΠ και ΠΓΕ αγαθά, το οποίο τελεί υπό την ευθύνη της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ ενώ συµµετέχουν σηµαντικοί συνεταιρισµοί από όλη την Ελλάδα.

 

Κατσικίσιο Βιολογικό ΕΒΟΛ – Από φρέσκο κατσικίσιο γάλα της Μαγνησίας – (Αίγειο)

Πρωτοπόρος στον κλάδο παραγωγής πιστοποιηµένων βιολογικών προϊόντων γάλακτος η Συνεταιριστική Βιοµηχανία ΕΒΟΛ, η οποία ιδρύθηκε το έτος 1952 µέσα στους κόλπους της ΕΑΣ Βόλου, προσφέρει πληθώρα προϊόντων, µε την πιο εκλεκτή πρώτη ύλη της Μαγνησίας και σε προσεγµένες ποιοτικά κι αισθητικά συσκευασίες. Σηµειώνεται ότι, εκτός από τα προϊόντα της, η ιστορική οργάνωση του Βόλου διακρίνεται και για το ισχυρό κοινωνικό της πρόσωπο.

Σαν Μιχάλη ΠΟΠ Τυροσύρα – Ισορροπία ανάµεσα στην αλµύρα και τη γλυκύτητα – (Αγελαδινό)

Στιβαρή υφή, γευστική πολυπλοκότητα, εξαιρετική ισορροπία ανάµεσα στην αλµύρα και τη γλυκύτητα και µεγάλης διάρκειας επίγευση χαρακτηρίζουν το εµβληµατικό Σαν Μιχάλη ΠΟΠ. Ένα τυρί που παράγεται από παστεριωµένο Συριανό αγελαδινό γάλα, το οποίο συλλέγεται υπό πολύ αυστηρές συνθήκες, από επιλεγµένα κοπάδια αγελάδων του νησιού ενώ ο χρόνος ωρίµανσής του διαρκεί από 4 έως 8 µήνες. ∆ηµιουργός η Τυροσύρα Τυροκοµική ΟΕ που ξεκίνησε το 2013, όταν µία µικρή οµάδα παραγωγών γάλακτος την ίδρυσε µε σκοπό την υποστήριξη της δραστηριότητας των µελών της µετά το κλείσιµο του κύριου συνεταιρισµού του νησιού. Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις στον Βήσσα Φοίνικα, όπου εφαρµόζεται σύστηµα HACCP, παράγεται µία γκάµα προϊόντων, από γάλα που παράγεται στη Σύρο, δηµιουργώντας ένα µοχλό ανάπτυξης για τον αγροτικό κόσµο και για την οικονοµία του νησιού. Στην γκάµα των προϊόντων της εντάσσονται µεταξύ άλλων η Γραβιέρα Φραγκοσυριανή, Κοπανιστή ΠΟΠ Κυκλάδων, Ξινότυρο σε διάφορες εκδοχές και Καλαθούνι.

 

Φέτα ΠΟΠ Χώτος – Τρεις γενιές στην τυροκοµία – (Αιγοπρόβειο)

Ευχάριστη γεύση, όχι ιδιαίτερα αλµυρή, ελαφρώς υπόξινη και πλούσιο άρωµα χαρακτηρίζουν τη Φέτα ΠΟΠ της εταιρείας Χώτος. Η οικογένεια Χώτου ασχολείται αποκλειστικά µε την τυροκοµία εδώ και τρεις γενιές, µε την παράδοση να ξεκινά στις αρχές του 20ού αιώνα όταν ο παππούς της οικογένειας, Γιώργος Χώτος, τελειοποίησε τα µυστικά της παρασκευής της Φέτας και του Μανουριού, που γνώριζαν οι κτηνοτρόφοι της Σαµαρίνας. Σήµερα η Χώτος ΑΒΕΕ παραµένει πιστή στην παράδοση και συνδυάζει εµπειρία και τεχνογνωσία µε εγκαταστάσεις τελευταίας τεχνολογίας στη Φαλάνη Λάρισας.

Πικάντικη Γραβιέρα Αρκαδία – Από την οικογένεια Μπαζιωτάκη – (Αιγοπρόβειο)

Πλούσια µεστή γεύση για την Πικάντικη Γραβιέρα του Τυροκοµείου Αρκαδία, της µικρής οικογενειακής επιχείρησης µε έδρα το Ζευγολατιό Αρκαδίας, που βάζει στα ψυγεία πολλών σηµείων λιανικής µία ευρεία γκάµα από προϊόντα. Κυρίαρχη είναι η ΠΟΠ βαρελίσια Φέτα, αλλά διατίθενται επίσης Κατσικίσιο τυρί παραδοσιακό, σε τσαντήλα, σε κοφινάκι καθώς και λευκό Κατσικίσιο τυρί σε µπαστούνι, όπως και Γραβιέρα σε αρκετές διαφορετικές εκδοχές. «Συλλέγουµε το γάλα µας καθηµερινά από περιοχές της Πελοποννήσου όπως η Αρκαδία, η Αργολίδα, η Λακωνία, ενώ φτάνουµε έως και την Αχαΐα. Οι συνολικές ποσότητες που επεξεργαζόµαστε ηµερησίως είναι περίπου 18 τόνοι» σηµειώνει σχετικά ο Θύµιος Μπαζιωτάκης, που τρέχει το Τυροκοµείο µαζί µε τα αδέλφια του Πάνο και Νάντια και τον πατέρα τους Θανάση.

 

 

Φέτα ΠΟΠ Μεσότοπου – Ένας συνεταιρισµός σε διαρκή ανάπτυξη – (Αιγοπρόβειο)

Ναυαρχίδα της τυροκοµικής παραγωγής του Συνεταιρισµού Μεσοτόπου Λέσβου είναι η Φέτα ΠΟΠ, η παραγωγή της οποίας ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2018. Η πρώτη ύλη προέρχεται από το 100% φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα που συλλέγει ο Συνεταιρισµός καθηµερινά από τα µέλη του, κτηνοτρόφους των περιοχών Μεσοτόπου, Άγρας, Ερεσού, Άντισσας και Σιγρίου της δυτικής Λέσβου. Η τυροκόµηση γίνεται προς ώρας σε υπερσύγχρονο τυροκοµείο της περιοχής µε το Συνεταιρισµό να επενδύει σε νέο τυροκοµείο. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η οργάνωση ήδη λειτουργεί το πρώτο της πρατήριο λιανικής πώλησης στην Αγορά Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης όπου µεταξύ άλλων διατίθενται και τα υπόλοιπα τυροκοµικά και άλλα προϊόντα του, όπως Γραβιέρα, Λαδοτύρι ΠΟΠ, Μυζήθρα, παγωτό από πρόβειο γάλα και γιαούρτι.

 

Ανθότυρος Ψηλορείτης – Από γάλα ντόπιων φυλών που βόσκουν σε ορεινά λιβάδια – (Αιγοπρόβειο)

Πικάντικο ηµίσκληρο τυρί µε τα χαρακτηριστικά που προσδίδει το γάλα από κοπάδια ντόπιων φυλών που βόσκουν σε ορεινά λιβάδια. Παραγωγός το οικογενειακό Τυροκοµείο Ψηλορείτης του Ευστράτιου Κλάδου, που παρασκευάζει παραδοσιακά προϊόντα Κρήτης από το 1993 στο χωριό Λιβάδια Μυλοποτάµου Ρεθύµνης. Στα υπόλοιπα προϊόντα του ανήκουν µεταξύ άλλων η αιγοπρόβεια Γραβιέρα, Μυζήθρα Γλυκιά, Κεφαλοτύρι και Ξινοµυζήθρα Κρήτης.

 

Γραβιέρα µε Φιστίκι – Από τη µονάδα του Γιάννη Χερουβείµ στην Ορεινή Αίγινα – (Αιγοπρόβειο)

Με όλη τη γεύση και τα αρώµατα του φρέσκου αιγοπρόβειου γάλακτος η Γραβιέρα µε Φιστίκι Αιγίνης του Τυροκοµείου Χερουβείµ παρασκευάζεται από τον Γιάννη Χερουβείµ µε πρώτη ύλη από το ιδιόκτητο κοπάδι. Μετά τις σπουδές στην Αµερικανική Γεωργική Σχολή ο δραστήριος τυροκόµος το 2012 ίδρυσε στο Σφεντούρι την κτηνοτροφική µονάδα «Ορεινή Αίγινα» και το 2018 προχώρησε στην ίδρυση του υπερσύγχρονου τυροκοµείου του.

Φορµαέλλα ΠΟΠ Orpheus – Από τον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισµό Βοιωτίας – (Αιγοπρόβειο)

Ιδιαίτερη πικάντικη γεύση για την ΠΟΠ Φορµαέλλα του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισµού Βοιωτίας, ο οποίος εισήλθε στη µεταποίηση τυροκοµικών προϊόντων έχοντας αποκτήσει δύο τυροκοµεία στην ευρύτερη περιοχή του νοµού Βοιωτίας σε µία προσπάθεια να προσδώσει αξία στους συνεργαζόµενους παραγωγούς. Η Φορµαέλλα ΠΟΠ, το φηµισµένο τυρί της περιοχής του Παρνασσού,  είναι ένα ηµίσκληρο τυρί που παράγεται αποκλειστικά στην Αράχωβα του νοµού Βοιωτίας ενώ καταχωρήθηκε στην ΕΕ ως ΠΟΠ το 1996. Το γάλα που χρησιµοποιείται παράγεται από αιγοπρόβατα εκτατικής εκτροφής που ανήκουν σε αυτόχθονες φυλές, µε τις συνολικές εισκοµιζόµενες ποσότητες ηµερησίως να αγγίζουν τους τρεις τόνους πρόβειου γάλακτος και τον 1,5 τόνο γίδινου. Ο Συνεταιρισµός έχει αναπτύξει συνεργασίες µε την Αµερικανική Γεωργική Σχολή και το Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών στοχεύοντας στην εξωστρέφεια και τις εξαγωγές, από όπου επί του παρόντος προέρχεται το 30% του τζίρου του. Ο κύκλος εργασιών του Συνεταιρισµού ανέρχεται στα επίπεδα των 500 χιλιάδων ευρώ ενώ επενδύει στην προβολή συµµετέχοντας σε διεθνείς εκθέσεις. Μεταξύ των παραγόµενων προϊόντων είναι Φέτα, Κατσικίσιο τυρί, Κεφίρ και αρκετά ακόµη.

Μελίχλωρο Λήµνου Χρυσάφη – Η γαστρονοµική κουλτούρα της Λήµνου – (Αιγοπρόβειο)

Μεστή και πολύπλοκη γεύση για το Μελίχλωρο, το παραδοσιακό τυρί από το γάλα των αιγοπροβάτων της Λήµνου που περιέχει  το όλο το terroir του νησιού. Το τυρί που υπόκειται σε φυσική αφυδάτωση και αποκτά σκληρή υφή έχει καταχωρηθεί ήδη ως στοιχείο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της Ελλάδας ενώ βρίσκεται και σε εξέλιξη η καταχώρησή του στον κατάλογο των ΠΟΠ προϊόντων της ΕΕ. ∆ηµιουργός η Οικογένεια Χρυσάφη, µια εταιρεία που ιδρύθηκε στη Λήµνο πριν από 30 χρόνια και µε έµβληµα το κρινάκι, ένα σπάνιο στοιχείο της χλωρίδας του νησιού, συνεχίζει τη γαστρονοµική παράδοσή του. Σε όλα τα στάδια της παραγωγής η Οικογένεια Χρυσάφη εφαρµόζει πιστοποιηµένο σύστηµα διαχείρισης ασφάλειας τροφίµων ΕΝ ISO 22000:2005. Παράλληλα, από το 2009 συνεργάζεται µε το Τµήµα Επιστήµης Τροφίµων & ∆ιατροφής του Πανεπιστηµίου Αιγαίου. Η συνεργασία µεταξύ άλλων περιλαµβάνει την υλοποίηση ερευνητικών προγραµµάτων µε σκοπό τη δηµιουργία νέων καινοτόµων παραδοσιακών προϊόντων. Στα υπόλοιπα τυροκοµικά προϊόντα της εταιρείας Χρυσάφη περιλαµβάνονται το Καλαθάκι Λήµνου ΠΟΠ, το Κασκαβάλι και η Φέτα ΠΟΠ.

Φέτα Χωρίς Λακτόζη ΟΜΗΡΟΣ – Για τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή – (Πρόβειο)

Ένα προϊόν από 100% πρόβειο γάλα χωρίς λακτόζη, ώστε να µπορούν όλοι να το απολαµβάνουν, είναι η Φέτα ΠΟΠ Χωρίς Λακτόζη της Όµηρος Βιοµηχανία Γάλακτος ΑΕΒΕ. Σηµειώνεται ότι εταιρεία Όµηρος µε έδρα τα Τρίκαλα ιδρύθηκε από την οικογένεια Γιαννίτση το 1984 και σήµερα αποτελεί έναν από τους µεγαλύτερους εισκοµιστές ελληνικού αιγοπρόβειου γάλακτος ενώ εξάγει τυροκοµικά προϊόντα σε πάνω από 30 χώρες. Η εταιρεία συνεχίζει δυναµικά να αναπτύσσεται και να εκσυγχρονίζεται λειτουργώντας επί ελληνικού εδάφους δύο υπερσύγχρονα εργοστάσια στα Τρίκαλα. Η εισκόµιση του γάλακτος  γίνεται καθηµερινά, όλο το χρόνο µε τον στόλο των  25 υπερσύγχρονων βυτίων συλλογής γάλακτος της εταιρείας. Άρτια εκπαιδευµένο προσωπικό πραγµατοποιεί αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους, τόσο για την διασφάλιση της ποιότητας της πρώτης ύλης, όσο και για την ευηµερία των ζώων που συµµετέχουν στην παραγωγική διαδικασία. Με συνεργασίες µε τις µεγαλύτερες αλυσίδες supermarket και βιοµηχανίες τροφίµων, η Όµηρος στοχεύει στην αύξηση της παραγωγής και στο διπλασιασµό των εξαγωγών καθώς και την ανάπτυξη και το λανσάρισµα νέων προϊόντων, καλύπτοντας τις σύγχρονες καταναλωτικές ανάγκες.

Ορεινό Καπνιστό Κανιάκι – Από τον βραβευµένο Ευρωπαίο βιοκαλλιεργητή – (Αιγοπρόβειο)

Την γκάµα του καινοτόµου ηµίσκληρου κίτρινου τυριού Κανιάκι της Φάρµας Μόσχου συµπληρώνει το «Ορεινό Καπνιστό Κανιάκι µε πιστοποιηµένο ξύλο Μηλιάς από βιολογική καλλιέργεια», το οποίο ήδη από τα πρώτα του βήµατα απέσπασε διεθνείς διακρίσεις ποιότητας και γεύσης. Πρόκειται για το καινοτόµο προϊόν της εταιρείας µε έδρα την Καστοριά που παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα, µε πρόσµειξη λίγου γίδινου, σε αναλογία 90% και 10%, δηµιουργώντας µια νέα κατηγορία, για τα ελληνικά δεδοµένα, κίτρινου τυριού τετράµηνης ωρίµανσης, που τοποθετείται µεταξύ του Κασεριού και της Γραβιέρας. Επικεφαλής της Φάρµας τα δίδυµα αδέλφια Θωµάς, τεχνολόγος γάλακτος, και Χρήστος, κτηνίατρος, Μόσχος, που εκπροσωπούν την πέµπτη γενιά της οικογένειας, και εκτός από τη δηµιουργία του σύγχρονου τυροκοµείου, προχώρησαν στην καθετοποίηση της παραγωγής τους, δηµιουργώντας τη δική τους φάρµα µε περισσότερα από 1.000 ζώα στην περιοχή της Φωτεινής Καστοριάς, ενώ καλλιεργούν βιολογικές πρώτες ύλες για την παραγωγή ζωοτροφών.  Σηµειώνεται ότι η Φάρµα Μόσχου διαθέτει ολοκληρωµένη γκάµα βιολογικών προϊόντων όπως Μπάτζο, Ανθότυρο, Μυζήθρα, ενώ ο Θωµάς Μόσχος τιµήθηκε το 2023 µε το Ευρωπαϊκό Βραβείο καλύτερου άνδρα βιοκαλλιεργητή.

 

 

 

Μανούρι ΠΟΠ Τζαφέττα – Τρεις γενιές επιτυχούς πορείας στην τυροκοµία – (Αιγοπρόβειο)

Ένα ντελικάτο τυρί µε πλούσια κρεµώδη γεύση είναι το παραδοσιακό Μανούρι ΠΟΠ, που παράγεται αποκλειστικά από 100% αιγοπρόβειο ορό γάλακτος και αιγοπρόβεια κρέµα. Η καταχώρησή του στα Προϊόντα Προστατευόµενης Προέλευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου αποτελεί το ένα από τα δύο ελληνικά τυριά τυρογάλακτος του καταλόγου, έγινε το 1994. ∆ηµιουργός η εταιρεία Τζαφέττας ΑΕ, µε έδρα τον Τύρναβο, µια περιοχή της Θεσσαλίας µε µεγάλη κτηνοτροφική παράδοση, όπου λειτουργεί µία πρότυπη ιδιόκτητη εργοστασιακή µονάδα 3.500 τ.µ., µε υπερσύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισµό και άρτια εκπαιδευµένο προσωπικό. Εκεί µε την αυστηρή εφαρµογή πιστοποιηµένων Συστηµάτων ∆ιαχείρισης Ποιότητας σύµφωνα µε τα διεθνή πρότυπα ISO9001:2008, ISO 22000:2005 και IFS, διασφαλίζεται η υψηλή ποιότητα των προϊόντων της εταιρείας, η οποία έχει να παρουσιάσει τρεις γενιές επιτυχούς πορείας στο χώρο της τυροκοµίας. Η πρώτη ύλη που χρησιµοποιείται είναι αυστηρά επιλεγµένο αιγοπρόβειο γάλα, ενώ σηµειώνεται ότι οι συσκευασίες είναι πλήρως ανακυκλώσιµες, µε την εταιρεία να επενδύει συνεχώς σε νέα τεχνολογία και ανθρώπινο δυναµικό. Στα υπόλοιπα προϊόντα της Τζαφέττας Τυροκοµικά ανήκουν Κατσικίσιο Τυρί, Ελαφρύ Τυρί, Ξηρή Μυζήθρα, Ανθότυρο και Γαλοτύρι.  Το Μανούρι καταναλώνεται κυρίως ως επιτραπέζιο τυρί και η πιο συχνή του χρήση είναι ως επιδόρπιο συνοδευόµενο από φρούτα, µέλι και ξηρούς καρπούς ή στις σαλάτες.

 

Aγελαδινό τυρί Καραγιώτη – ∆ιαρκώς αναπτυσσόµενη γαλακτοβιοµηχανία – (Αγελαδινό)

Με πρώτη ύλη από την ιδιόκτητη κτηνοτροφική µονάδα µε αγελάδες φυλής Χολστάιν παράγεται το 100% Αγελαδινό τυρί άλµης της εταιρείας Γαλακτοκοµικά Προϊόντα Σουλίου. ∆ηµιουργοί τα αδέλφια Βαγγέλης και Αλκιβιάδης Καραγιώτης, οι οποίοι από την παραγωγή ζωοτροφών οδηγήθηκαν στη σύσταση κτηνοτροφικής µονάδας και από εκεί στη δηµιουργία βιοµηχανίας γαλακτοκοµικών προϊόντων,  µε τα πρώτα προϊόντα να µπαίνουν στην αγορά το 2018 και σήµερα να κερδίζουν και το στοίχηµα των εξαγωγών.

 

Αιγοπρόβειο τυρί Ντούραλη – Χρυσό Βραβείο στα MTA  2023 – (Αιγοπρόβειο)

Πατροπαράδοτη συνταγή και σύγχρονη εκτέλεση για το Αιγοπρόβειο Τυρί του Τολγκά Ντούραλη. Πρόκειται για µία πρότυπη boutique τυροκοµική µονάδα, η οποία κατασκευάστηκε το 2021, διαµορφωµένη µε τα σύγχρονα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας παραγωγής. Εδρεύει  σε έναν συµβολικό τόπο, στα Κιµµέρια της Ξάνθης, στο ίδιο ακριβώς σηµείο όπου βρισκόταν ο παραδοσιακός χώρος παρασκευής τυριού από το γάλα των αιγοπροβάτων, µε την παραδοσιακή τσαντήλα και τη φροντίδα του παππού δραστήριου τυροκόµου.

Ξύγαλο ΠΟΠ Κουβαράκη – Πλούσια µικροχλωρίδα και χαµηλή λακτόζη – (Αιγοπρόβειο)

∆ροσερή, υπόξινη, ελαφρώς αλµυρή γεύση χαρακτηρίζουν το Ξύγαλο ΠΟΠ Σητείας του Τυροκοµείου Κουβαράκη, ένα µαλακό αλοιφώδες τυρί, που µάλιστα βραβεύθηκε σε διεθνείς διαγωνισµούς γεύσης και ποιότητας.  Το προϊόν, που έλκει την ιστορία του από τα αρχαία χρόνια και το 2010 καταχωρήθηκε στο µητρώο των ΠΟΠ, παράγεται από την επιχείρηση Π. Κουβαράκης &  Σία ΟΕ µε έδρα το Χαµέζι Σητείας και ο καταναλωτής µπορεί να το βρει σε πολλά καταστήµατα τροφίµων στην Κρήτη αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.  Το Ξύγαλο ΠΟΠ έχει πλούσια µικροχλωρίδα και χαµηλή λακτόζη ως συνέπεια της φυσικής ζύµωσης που κάνει µέσα στα ειδικά δοχεία όπου τοποθετείται το γάλα, το οποίο είναι αιγοπρόβειο,  πρόβειο ελαφρώς αποβουτυρωµένο ή και σκέτο γίδινο. Πρόκειται για ένα τυρί που χρησιµοποιείται σε πολλές συνταγές και συνοδεύει πολλά τρόφιµα. Σηµειώνεται ότι το γάλα που χρησιµοποιείται για την παρασκευή των προϊόντων του τυροκοµείου Κουβαράκη είναι από την ευρύτερη περιοχή του ∆ήµου Σητείας.

 

Μυζήθρα Ο Μύθος του Βουνού – Πέντε γενιές κτηνοτρόφοι η οικογένεια Κλιάµπα – (Αιγοπρόβειο)

Με πρώτη ύλη από ιδιόκτητα κοπάδια που βοσκούν στους πρόποδες του Λαϊλιά Σερρών µε την πλούσια βλάστηση και τα σπάνια βότανα παράγεται η Μυζήθρα του τυροκοµείου «Ο Μύθος του Βουνού». Μια οικογενειακή επιχείρηση µε έδρα την Ορεινή Σερρών που τρέχουν ο, απόφοιτος της Γαλακτοκοµικής Σχολής Ιωαννίνων και ενταγµένος στο πρόγραµµα Νέων Αγροτών, Κώστας Κλιάµπας µαζί µε τον ξάδελφό του Κώστα και τους γονείς τους. Ανάµεικτο Λευκό τυρί, Κατσικίσιο τυρί, Ανθότυρο, Μυζήθρα είναι µερικές από τις συνταγές τυριών που έφερε µαζί του ο νεαρός τυροκόµος φεύγοντας από τη Σχολή, τα οποία υλοποιούνται στο τυροκοµείο των 90 τ.µ. και διατίθενται σε επιλεγµένα σηµεία της τοπικής αγοράς.

 

 

Πρόβεια Γραβιέρα Κυριακάκη – Για τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή – (Πρόβειο)

Με γεύση που πηγαίνει πίσω  στην τυροκοµική παράδοση της Εύβοιας κι επιλεγµένη πρώτη ύλη από κοπάδια της Ιστιαίας και των Ψαχνών, η Πρόβεια Γραβιέρα αποτελεί µία από τις βασικές ετικέτες τυριών του Κώστα Κυριακάκη. Τρίτης γενιάς τυροκόµος συνεχίζοντας µια οικογενειακή παράδοση που πλέον µετράει 60 χρόνια πορείας, ο νέος επιχειρηµατίας, που επενδύει στη συνέπεια της συνταγής και τη σταθερότητα της γεύσης, συλλέγει ηµερησίως περίπου τρεις τόνους γάλα, πρόβειο και γίδινο, και διαθέτει τα προϊόντα του σε τοπικό επίπεδο.

Λαδοτύρι ΠΟΠ Αργένου – Στο τιµόνι τα αδέλφια Κουτσουκτώνη – (Αιγοπρόβειο)

Σε µία από τις καλύτερες εκδοχές του το γαστρονοµικό σήµα κατατεθέν του νησιού της Λέσβου παράγεται στο Τυροκοµείο Αργένου, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του τη δεκαετία του 1950 στο οµώνυµο ηµιορεινό χωριό της Λέσβου, ανάµεσα στο Μόλυβο και στη Συκαµνιά. Σήµερα τη λειτουργία του και την παραγωγή αυθεντικών τυριών της Μυτιλήνης συνεχίζει η τρίτη γενιά,  τα αδέλφια Κωνσταντίνος και Νίκος Κουτσουκτώνης. Η πρώτη ύλη προέρχεται από τις περιοχές Άργενος, Λεπέτυµνος και Συκαµνιά από κοπάδια που βόσκουν σε ένα φυσικό, πλούσιο περιβάλλον, µέσα στην καρδιά του βουνού, σε ένα κλίµα που έχει τόσο την αιγαιοπελαγίτικη αύρα όσο και τον βουνίσιο αέρα, γεγονός που δίνει χαρακτήρα στα προϊόντα του τυροκοµείου, τη φηµισµένη του Γραβιέρα Μυτιλήνης, η οποία παράγεται µε τον παραδοσιακό τρόπο, τη Φέτα ΠΟΠ, Ανθότυρο και Βούτυρο. Όπως προαναφέρθηκε, το Τυροκοµείο Αργένου ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από περίπου 70 χρόνια, τη δεκαετία του ’50, από τον Νίκο Κουτσουκτώνη, στα µέσα του 1980 πέρασε στα χέρια του γιου του Μπάµπη, ο οποίος το 2000 έφτιαξε το νέο τυροκοµείο, ενώ το 2003 ο γιος του, Νίκος, σπούδασε στη Γαλακτοκοµική Σχολή Ιωαννίνων, εφαρµόζοντας µαζί µε τον πατέρα του όσα είχε διδαχθεί ενώ σήµερα τρέχει το τυροκοµείο µαζί µε τον αδελφό του Κωνσταντίνο, παράγοντας 40 τόνους τυρί το χρόνο.

 

 

Καπνιστή Γραβιέρα Νάξου – Παρασκευάζεται µε τρία είδη γάλακτος – (BLEND)

Ιδιαίτερο άρωµα και γεύση διακρίνουν την καπνιστή Γραβιέρα της ΕΑΣ Νάξου, ένα σκληρό τυρί, χρώµατος χρυσοκίτρινου και σχήµατος κυλινδρικού, που παράγεται από µείξη αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος, σε ποσοστό 80% κατ’ ελάχιστο και 20% κατά µέγιστο αντίστοιχα.  Αποτελεί προϊόν µιας από τις πιο δραστήριες ελληνικές οργανώσεις, η οποία στο υπερσύγχρονο τυροκοµείο της παράγει ετησίως 1.250 τόνους Γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ και άλλους περίπου 200 τόνους από τα υπόλοιπα τυροκοµικά, µε τη Γραβιέρα ΠΟΠ να καταλαµβάνει το 42% του κύκλου εργασιών της οργάνωσης. Σύµφωνα µάλιστα µε τον πρόεδρο της ΕΑΣ Νάξου, ∆ηµήτρη Καπούνη, αυτή την εποχή βρίσκονται σε εξέλιξη δοκιµές εναλλακτικών προϊόντων της Γραβιέρας µε την προσθήκη τρούφας, βοτάνων ή άλλων µυρωδικών σε συνεργασία µε το Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών. Τα προϊόντα αυτά θα βγουν πιθανότατα στην αγορά εντός του 2024. Παράλληλα, η ΕΑΣ Νάξου ετοιµάζει δύο νέα τυροκοµεία, το ένα θα βρίσκεται στο Γλινάδο και η συνολική επένδυση για την κατασκευή του θα φτάσει τα 7,3 εκατ. ευρώ και επιδοτείται κατά 4,9 εκατ. από τη ∆ράση 4.2.1 του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης. Ταυτόχρονα δηµιουργεί ένα τυροκοµείο στην ορεινή Νάξο για να έχει τη δυνατότητα παραγωγής του τυριού ΠΟΠ Αρσενικό, ούτως ώστε να αξιοποιεί το σύνολο των ποσοτήτων του αιγοπρόβειου γάλακτος που υφίσταται στο νησί, µέρος του οποίου, σύµφωνα µε τον κ. Καπούνη, αυτήν τη στιγµή διοχετεύεται σε γαλακτοβιοµηχανίες στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Καπνιστό τυρί Νικολουδάκη – Ένας νέος και δραστήριος τυροκόµος – (Αιγοπρόβειο)

Έντονη γεύση και άρωµα για το αιγοπρόβειο Καπνιστό τυρί του Εµµανουήλ Νικολουδάκη, επικεφαλής του οµώνυµου τυροκοµείου µε έδρα τις Μοίρες Ηρακλείου. Στην γκάµα του Τυροκοµείου ανήκουν επίσης Γραβιέρα σε πολλές εκδοχές, Κεφαλοτύρι, και Κεφαλοτύρι Κατσικίσιο, Ξινή και Φρέσκια Μυζήθρα, Ανθότυρος Ξηρός, Ξινόγαλο και Κρεµοτύρι. Πρόκειται για έναν νέο, δραστήριο παραγωγό από την Κρήτη που συνδυάζει την παράδοση της Κρητικής τυροκοµίας µε σύγχρονους τρόπους παρασκευής. Το τυροκοµείο Νικολουδάκης εφαρµόζει πιστοποιηµένο Σύστηµα ∆ιαχείρισης Ασφάλειας Τροφίµων (HACCP) σύµφωνα µε το πρότυπο EN ISO 220000:2005 σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.

 

Αρσενικό ΠΟΠ Νάξου Κουνάδη – Από ιδιόκτητο κοπάδι στον Κινίδαρο Νάξου – (Αιγοπρόβειο)

Βουτυρένια απαλή υφή, έντονη, πικάντικη αλλά και αλµυρή και συνάµα γλυκιά γεύση µαζί µε µακρά επίγευση χαρακτηρίζουν ένα από τα πιο εµβληµατικά τυριά των Κυκλάδων. Το Αρσενικό ΠΟΠ Νάξου, ένα σκληρό τυρί που παρασκευάζεται από µη παστεριωµένο αιγοπρόβειο γάλα, κατοχυρώθηκε ως ΠΟΠ το 2020 µε τη διαδικασία παραγωγής του να γίνεται από έµπειρους τυροκόµους. ∆ηµιουργός ο ∆ηµήτρης Κουνάδης, ο οποίος αφού φοίτησε στη Γαλακτοκοµική Σχολή Ιωαννίνων, επέστρεψε στον τόπο του και µε την οικογένειά του εξέλιξαν την κτηνοτροφική µονάδα τους σε  επιχείρηση  ιδιοπαραγωγής τοπικών τυριών.

Βαρελίσια Φέτα ΠΟΠ ΟΛΥΜΠΟΣ – Αντλεί την ιστορία της από τα δάση της Πίνδου – (Αιγοπρόβειο)

Ωριµάζει για έξι µήνες παραδοσιακά στα κλασικά ξύλινα βαρέλια, που χρησιµοποιούνται εδώ και χρόνια για το κορυφαίο αποτέλεσµά τους και διατηρείται σε άλµη. Η Φέτα ΟΛΥΜΠΟΣ αντλεί την ιστορία της από τα βοσκοτόπια και τα ελατοδάση της Πίνδου και η ξεχωριστή συνταγή της προέρχεται από την οικογενειακή ιστορία των ιδρυτών της επιχείρησης, η οποία επενδύει σταθερά στη βιώσιµη ανάπτυξη και την καινοτοµία. Η ΟΛΥΜΠΟΣ µέσω της δραστηριότητάς της δηµιουργεί αξία τόσο για τους Έλληνες παραγωγούς, όσο και για τους καταναλωτές, παράγοντας προϊόντα προστιθέµενης διατροφικής αξίας. Βρίσκεται δίπλα στους κτηνοτρόφους, τους καλλιεργητές και τους προµηθευτές πρώτων υλών, µε καθηµερινή επαφή µαζί τους, διαρκή εκπαίδευση, αλλά και επιβράβευση των προσπαθειών τους.

 

 

Τσαντιλίσιο πέτρας Βογιατζή – Ένα τυροκοµείο ειδικό στα λευκά τυριά – (Αίγειο)

Σκληρό στην υφή µε έντονη επίγευση και αρώµατα το κατσικίσιο τυρί τσαντήλας, που ωριµάζει τουλάχιστον για τρεις µήνες, φτιαγµένο µε τον παλιό παραδοσιακό τρόπο. Η πρώτη ύλη συλλέγεται από παραγωγούς της Μακεδονίας µε την επιλογή τους να γίνεται µε αυστηρά κριτήρια και κατόπιν ελέγχου. Η ιστορία του Τυροκοµείου Βογιατζή ξεκίνησε µε τον Βαγγέλη Βογιατζή, ο οποίος µετά από πολλά χρόνια εµπειρίας και δουλειάς σε τυροκοµεία κατάφερε να ανοίξει το 1981 το δικό του στον Λαγκαδά.  Το 2002 ανέλαβαν τα παιδιά του ενώ το 2015 πραγµατοποιήθηκε πλήρης εκσυγχρονισµός και επέκταση της ιδιόκτητης µονάδας µε τις επενδύσεις να συνεχίζονται.

 

Πικάντικη Γραβιέρα Μακρής – Γάλα από επιλεγµένους κτηνοτρόφους – (Αιγοπρόβειο)

Πικάντικη γεύση ως αποτέλεσµα του παραδοσιακού τρόπου παρασκευής, χαµηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και δυνατά αρώµατα από το φρέσκο πρόβειο γάλα είναι τα  βασικά χαρακτηριστικά της Πικάντικης Γραβιέρας του Τυροκοµείου Μακρή, η οποία ταιριάζει ως συνοδευτικό στο καθηµερινό τραπέζι αλλά και στη µαγειρική ενώ δεν περιέχει γλουτένη. Η ιστορία της οικογένειας Μακρή στην τυροκοµία αρχίζει από τις στάνες και τα λιβάδια στο χωριό Ματσούκι στα βουνά των Τζουµέρκων όπου ο παππούς, Βλάχος στην καταγωγή, άρχισε να φτιάχνει τυριά πριν από έναν αιώνα. Σήµερα µε την τρίτη γενιά της οικογένειας στο τιµόνι του παραδοσιακού τυροκοµείου µε έδρα το Χαλίκι Μεσολογγίου, η παραγωγή τυροκοµικών προϊόντων συνεχίζεται µε πίστη στην παραδοσιακή συνταγή και στο χειρωνακτικό τρόπο παρασκευής αλλά και συνεχείς επενδύσεις σε σύγχρονο εξοπλισµό και την εκπαίδευση του προσωπικού.

 

Ελαφρύ Πίνδος Βοσκοτόπια – Από το υπερσύγχρονο εργοστάσιο της L.A Farm – (Αιγοπρόβειο)

Γεµατή γεύση, αντίστοιχη µε αυτή της Φέτας, αλλά µόλις µε 10% λιπαρά προσφέρει η ετικέτα Ελαφρύ Πίνδος Βοσκοτόπια. Ωριµάζει για περισσότερους από τρεις µήνες και παράγεται µε εκλεκτή πρώτη ύλη από πιστοποιηµένους Έλληνες παραγωγούς. Αποτελεί δηµιουργία της  τρικαλινής L.A Farm, µιας εταιρείας µε 60 χρόνια παρουσίας στο χώρο της ελληνικής τυροκοµίας µε υπερσύγχρονες παραγωγικές εγκαταστάσεις και ένα ισχυρό κοινωνικό πρόσωπο.

Βαρελίσια Φέτα ΠΟΠ Ρούσσας – Γεύση, άρωµα και αλαβάστρινο λευκό – (Αιγοπρόβειο)

Πλούσια γεύση, φυσικό άρωµα και ένα αλαβάστρινα λευκό χρώµα είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Βαρελίσιας ΠΟΠ Φέτας Ρούσσας, τα οποία διαµορφώνει η διαδικασία ωρίµανσης σε βαρέλια από ξύλο οξιάς. Πρόκειται για ένα τυρί, στο προφίλ του οποίου αντανακλώνται η φροντίδα και η προσήλωση µε την οποία παράγεται. Η Ρούσσας ΑΕ ιδρύθηκε το 1952 από την οικογένεια Ρούσσα και ακολουθεί πιστά τις παραδοσιακές µεθόδους παραγωγής που διδάχθηκε από τους Σαρακατσάνους προγόνους της. Σήµερα συγκαταλέγεται στις πιο δυναµικές ελληνικές βιοµηχανίες τροφίµων, µε παγκόσµια εµβέλεια ενώ τα προϊόντα της έχουν επανειληµµένα βραβευθεί σε διεθνείς διαγωνισµούς γεύσης και ποιότητας.

Γραβιέρα Σφακίων Τσιτσιρίδη – Τόπος µε παράδοση στην τυροκοµία – (Αιγοπρόβειο)

Βασισµένη σε παλιά συνταγή και έχοντας ακολουθήσει τη σωστή διαδικασία ωρίµανσης, η Γραβιέρα του Μανούσου Τσιτσιρίδη ξεχωρίζει για τη µεστή γεύση της. Έχοντας αποφοιτήσει από τη Γαλακτοκοµική Σχολή Ιωαννίνων το 1994 ο Μανούσος Τσιτσιρίδης επέστρεψε στον τόπο του και ανέλαβε το οικογενειακό τυροκοµείο στο οροπέδιο Ασκύφου κοντά στη Χώρα Σφακίων. Το Τυροκοµείο Τσιτσιρίδη, που κυκλοφορεί τα προϊόντα του µε το brand «Σφακιανό» και έχει σχετική µικρή παραγωγή στους 60 τόνους τυρί το χρόνο, είναι φηµισµένο για τις Γραβιέρες του, στις οποίες συµπεριλαµβάνονται και παλαιωµένοι κωδικοί, και τις υπόλοιπες ετικέτες του, όπως η Γαλοµυζήθρα, το Ανθότυρο και το Τυροµάλαµα, ενω παράλληλα δηµιουργεί νέα προϊόντα όπως η Γραβιέρα µε παστουρµά.

Κεφαλογραβιέρα ΠΟΠ Μπάφας – Μια αυθεντική ηπειρώτικη συνταγή – (Αιγοπρόβειο)

Ιδιαίτερη πικάντικη γεύση και πλούσιο άρωµα και οργανοληπτικές ιδιότητες µεταξύ αυτών του Κεφαλοτυριού και τnς Γραβιέρας, χαρακτηρίζουν την Κεφαλογραβιέρα ΠΟΠ, ένα παραδοσιακό σκληρό τυρί  που µπήκε στον κατάλογο των ΠΟΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1996. ∆ηµιουργός το τυροκοµείο Μπάφα µε έδρα την Άρτα. Πρόκειται για µία εταιρεία που ξεκίνησε να µετράει τα βήµατά της στην τυροκοµία από το 1967, όταν ο Σπύρος Μπάφας ίδρυσε την επιχείρηση, δραστηριοποιούµενος αρχικά ως τυροκόµος στα βουνά των Ιωαννίνων. Το 1969 δηµιούργησε το δικό του τυροκοµείο για να εγκατασταθεί από το 1975 και ύστερα στο Πολύδροσο της Άρτας. Σήµερα η τρίτη γενιά προετοιµάζεται µεθοδικά, µε την κατάλληλη µόρφωση και διεθνείς εµπειρίες να συνεχίσει την παράδοση δεκαετιών. Τα κύρια παραγόµενα τυροκοµικά προϊόντα είναι Βαρελίσια Φέτα ΠΟΠ, Γίδινο λευκό τυρί, Ανθότυρο, Πεκορίνο, Γραβιέρα, Κεφαλοτύρι καθώς και Γραβιέρα µε γεύσεις, όπως και Φέτα µε τσίλι. Η ζώνη γάλακτος στην οποία δραστηριοποιείται η Μπάφας εντοπίζεται στην ευρύτερη περιοχής της Άρτας, µε την εταιρεία να συνεργάζεται αποκλειστικά µε παραγωγούς της περιοχής της, Η Βιοµηχανία Γάλακτος Ηπείρου Μπάφας διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο διανοµής προϊόντων σε όλη την Ελλάδα και ισχυρό εξαγωγικό χαρακτήρα µε µεγάλο µέρος της παραγωγής να εξάγεται σε πάνω από 20 χώρες.

Κασέρι ΠΟΠ Αµάραντος – Με ζύµωµα και αλάτισµα στο χέρι – (Αιγοπρόβειο)

Πλούσιο άρωµα κι ελαφριά βουτυρένια γεύση, η οποία γίνεται πικάντικη κατά την ωρίµανση, χαρακτηρίζει το Κασέρι ΠΟΠ Αµάραντος, που παρασκευάζεται από γάλα αιγοπροβάτων ελεύθερης βοσκής µε τον παραδοσιακό τρόπο, µε ζύµωµα και αλάτισµα στο χέρι. Η ιστορία της εταιρείας Αµάραντος έλκει τις ρίζες της στο οµώνυµο ορεινό χωριό της Πίνδου, όπου το 1986 ο Θεόδωρος Παίδης δηµιούργησε ένα µικρό παρασκευαστήριο τυριού. Με την πάροδο του χρόνου τόσο η πλούσια και αυθεντική γεύση, όσο και η προσήλωση στη σταθερή ποιότητα, δηµιούργησαν την ανάγκη για µεγαλύτερη και πιο οργανωµένη παραγωγή. Σήµερα πλέον η παραγωγή γίνεται στη σύγχρονη µονάδα τυροκοµικών προϊόντων στην Καλαµπάκα µε υψηλές προδιαγραφές παραγωγής αλλά µε την ίδια προσήλωση στην παράδοση για ποιότητα και αυθεντική γεύση. Όλα τα προϊόντα παράγονται από πρόβειο και γίδινο γάλα το οποίο συλλέγεται καθηµερινά από παραγωγούς χωριών της ορεινής Πίνδου, γεγονός που σύµφωνα µε τους ανθρώπους του τυροκοµείου, εγγυάται τόσο για τη γεύση, όσο και για την ποιότητα, η οποία έχει βραβευθεί σε διεθνείς διαγωνισµούς. Στο τυροκοµείο Αµάραντος, εκτός από το Κασέρι ΠΟΠ, παράγεται µια µεγάλη γκάµα τυριών όπως Φέτα ΠΟΠ, Γραβιέρα, Μανούρι ΠΟΠ, Ελαφρύ τυρί, Γιαούρτι πρόβειο.

Καπνιστή Γραβιέρα Γύπας – Από τα βοσκοτόπια της Ασής Γωνιάς Χανίων – (Αιγοπρόβειο)

∆υνατή γεύση για την Καπνιστή Γραβιέρα της οικογένειας Γυπαράκη, η οποία από τα µέσα της δεκαετίας του ’60 έχει δηµιουργήσει τη δική της ιστορία στην τυροκοµία. Σήµερα τα προϊόντα µε το brand «Γύπας» παρασκευάζονται στη σύγχρονη µονάδα των 3.000 τ.µ. στην Ασή Γωνιά Χανίων στους πρόποδες των Λευκών Ορέων επενδύοντας στη σύγχρονη τεχνολογία και αξιοποιώντας παράλληλα την ντόπια παράδοση. Γραβιέρα µε τρούφα, την οποία παρουσίασε για πρώτη φορά στην έκθεση FoodExpo 2023, Γραβιέρα µε άγρια ρίγανη µε ιδιαίτερα έντονη γεύση, Γραβιέρα µε θρούµπι καθώς και Γραβιέρα µε θυµάρι, όλα µε πρώτη ύλη από αιγοπρόβειο γάλα, εντάσσονται στους νέους κωδικούς όπου επένδυσε µέσα στο 2023 η τυροκοµική επιχείρηση,  η οποία συνεργάζεται µε µεγάλες αλυσίδες σούπερ µάρκετ όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος αλλά και η αλυσίδα σούπερ µάρκετ ΑΝΕ∆ΗΚ Κρητικός. Εκτός από την παρουσία της στην εγχώρια αγορά και σε αρκετά σηµεία πώλησης ανά την Ελλάδα, η Αφοί Γύπαρη Ο.Ε. όπως είναι η πλήρης επωνυµία, πραγµατοποιεί εξαγωγές στην Αµερική και στην Ευρώπη, ενώ επιδιώκει, όταν προκύψουν οι κατάλληλες συνθήκες, να κάνει άνοιγµα και στην ασιατική αγορά. Σηµειώνεται ότι τα τυροκοµικά προϊόντα «Γύπας» έχουν βραβευθεί για τη γεύση τους από τον ITQI.

Μαστιχωτό τυρί Κατσούλη – Έµφαση στην παραγωγή νέων τυριών – (Αιγοπρόβειο)

Προσοµοιάζει σε Χαλούµι ως προς την υφή και τη σύσταση και παράγεται µε τη χρήση πρόβειου και κατσικίσιου τυριού. Το Μαστιχωτό του Τυροκοµείου Κατσούλη είναι µια ετικέτα που κερδίζει τις εντυπώσεις κοντά βέβαια και στην υπόλοιπη παραγωγή της µικρής αλλά µοντέρνας µονάδας στο Κολιάκι Αργολίδας, που αποτελείται µεταξύ άλλων από Φέτα, Γραβιέρα, Γιδοτύρι, Ανθότυρο και Κεφαλοτύρι. «Επεξεργαζόµαστε γάλα από την περιοχή µας και παρασκευάζουµε αρκετά τυριά. Φιλοσοφία µας είναι η ανανέωση της γκάµας των προϊόντων, το φρεσκάρισµα των συσκευασιών και η ενίσχυση των συνεργασιών, που καθοδηγούν τις επιλογές της και την εξέλιξη της επιχείρησης» σηµειώνει σχετικά η Γαρυφαλιά Κατσούλη, απόφοιτος της Γαλακτοκοµικής Σχολής Ιωαννίνων και εκ των επικεφαλής της µονάδας. Εκτός από την τοπική αγορά, τα τυριά του Τυροκοµείου Κατσούλη φτάνουν έως και την Αθήνα, σε επιλεγµένα σηµεία πώλησης.

 

 

Ανθότυρο Λακωνικόν Εστί – Καλύπτει τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή – (Πρόβειο)

Μαλακό, µε υπόγλυκη, δροσερή γεύση, πλούσια αρωµατικά χαρακτηριστικά και χαµηλή περιεκτικότητα σε αλάτι είναι το Ανθότυρο που παράγει η τυροκοµική µονάδα της Παναγιώτας Πουλάκη. Πρώτη ύλη είναι το πρόβειο γάλα που παράγεται στην οικογενειακή εκµετάλλευση στο Κυπαρίσσι Λακωνίας, η οποία δηµιουργήθηκε από τον πατέρα της τυροκόµου το 2013 ενώ η ίδια, αφού σπούδασε στην Αµερικανική Γεωργική Σχολή και αν και η οικογένεια δεν είχε καµία σύνδεση µε την τυροκοµία, ολοκλήρωσε το 2021 την κατασκευή του τυροκοµείου, µε την ονοµασία «Λακωνικόν Εστί». Παράγει ετησίως περίπου 140 τόνους γάλακτος, το οποίο συλλέγει από 500 πρόβατα που έχει στην ιδιοκτησία της, µε τους 20 να πηγαίνουν στη µεταποίηση. Στην γκάµα τυριών περιλαµβάνονται Φέτα ΠΟΠ και Μυζήθρα ξηρή. Τα προϊόντα πωλούνται σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε πελάτες λιανικής στην Αττική µε προγραµµατισµένες διανοµές.

Γραβιέρα Αµφιλοχίας Γη – Σε ειδικά διαµορφωµένα ωριµαντήρια – (Αιγοπρόβειο)

Ισορροπηµένα αρώµατα, xαµηλό αλάτι και χρυσαφένιο χρώµα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της Γραβιέρας Αµφιλοχίας της Αµφιλοχίας Γη. Ένα τυρί από παστεριωµένο αιγοπρόβειο γάλα, που ωριµάζει σε ειδικά διαµορφωµένα ωριµαντήρια, µε ιδανικές συνθήκες και ελεγχόµενο περιβάλλον, για τρεις µήνες. Παράγεται στην υπερσύγχρονη µονάδα επεξεργασίας γάλακτος και γαλακτοκοµικών προϊόντων στην Κεχρινιά Αγρινίου, η οποία ιδρύθηκε το 2018 και βρίσκεται σε λειτουργία από το 2016, προερχόµενη από τα σπλάχνα του Συνεταιρισµού «Ένωση Αγρινίου». Ένα brand που απευθύνεται σε όσους αναζητούν ένα ιδιαίτερο, αυθεντικό προϊόν υψηλής ποιότητας από επιλεγµένες, αγνές πρώτες ύλες και µε εξασφαλισµένη γνησιότητα γεύσεων. Οι πέντε  προϊοντικές ετικέτες του brand τυροκοµικών προϊόντων «Αµφιλοχίας Γη» ειναι Φέτα ΠΟΠ, Κεφαλογραβιέρα ΠΟΠ, Γραβιέρα, Πεκορίνο και Τσαλαφούτι. Στηριζόµενη στις δυνατές και µακροχρόνιες σχέσεις µε τους παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας, στην καθιέρωση των πλέον υψηλών προτύπων παραγωγής και στο σεβασµό του φυσικού περιβάλλοντος και της παράδοσης, η Αµφιλοχίας Γη προσδοκά να δηµιουργήσει ένα σήµα κατατεθέν, απόλυτα αναγνωρίσιµο από τον Έλληνα καταναλωτή.

Κατσικίσιο Μίχου ∆ορκάδος – Υψηλή θρεπτική αξία από επιλεγµένη πρώτη ύλη – (Αίγειο)

Πικάντικη γεύση, υψηλή θρεπτική αξία και ελαφρώς πιο σκληρή υφή από τη Φέτα για το Κατσικίσιο τυρί Μίχου ∆ορκάδος που παράγεται από 100% κατσικίσιο γάλα. Η πρώτη ύλη προέρχεται από επιλεγµένους κτηνοτρόφους της περιοχής µε την οικογένεια Μίχου να διατηρεί αναλλοίωτη την παράδοση της κλασικής ελληνικής τυροκοµίας. Μεταναστεύοντας από το Καρατζάκιοϊ της Ανατολικής Θράκης ο Τριαντάφυλλος Μίχος συνέχισε την οικογενειακή παράδοση στη ∆ορκάδα συνεισφέροντας και αυτός στη δηµιουργία του ονόµατος της περιοχής που σήµερα είναι συνυφασµένο µε τα υψηλής ποιότητας τυροκοµικά προϊόντα.

 

 

 

Βιολογική Φέτα ΠΟΠ Σιαφαρίκα – ∆ιατήρηση της µέγιστης γεύσης, ο στόχος – (Αιγοπρόβειο)

Από φρέσκο γάλα που έχει συλλεχθεί από ορεινές φάρµες του νοµού Γρεβενών, το οποίο δεν αποβουτυρώνεται ενώ όλη η διαχείρισή του στοχεύει στη διατήρηση της µέγιστης γεύσης,  παρασκευάζεται η Βιολογική Φέτα ΠΟΠ του Τυροκοµείου Σιαφαρίκα. Η ανάδειξη της αυθεντικότητας των τυριών που παράγει, τόσο ως προς τον τρόπο παρασκευής τους, όσο και σε σχέση µε τη µέγιστη απόδοση στο τελικό προϊόν των ποιοτικών χαρακτηριστικών της πρώτης ύλης που χρησιµοποιεί, είναι άλλωστε το «µεγάλο στοίχηµα» για το Τυροκοµείο. Συνολικά η µονάδα συνεργάζεται σήµερα µε περίπου 55 εκτροφές, κυρίως από τα Γρεβενά, αλλά και από την Κοζάνη και την Καστοριά, και κάθε χρόνο εισκοµίζει και επεξεργάζεται γύρω στους 800-900 τόνους γάλα, πρόβειο, γίδινο και αγελαδινό. Αξίζει να σηµειωθεί ότι τα βιολογικά τυριά εισήλθαν στην γκάµα του τα τελευταία τρία χρόνια µε ώθηση, όπως αναφέρει ο επικεφαλής από το 2012 Βασίλης Σιαφαρίκας, από συνεργαζόµενους κτηνοτρόφους που µετέτρεψαν τις εκτροφές τους σε βιολογικές. Στην υπόλοιπη γκάµα περιλαµβάνονται, µεταξύ άλλων, Βούτυρο, Κασέρι, Φέτα, Μανούρι, Αιγοπρόβειο τσαντίλας, αλλά και λευκό Αγελαδινό τυρί. Στα πλάνα της επιχείρησης είναι η προοπτική ανέγερσης ενός νέου, µεγαλύτερου, τυροκοµείου, σε απόσταση δύο χιλιοµέτρων από το υφιστάµενο, στην πόλη των Γρεβενών.

Μυζήθρα Γραβιέρας Ρόζη – Βραβευµένη σε διεθνείς διαγωνισµούς – (Πρόβειο)

Πλούσια γεύση και µαλακή υφή για τη βραβευµένη ελαφρώς αλατισµένη Μυζήθρα Γραβιέρας του Τυροκοµείου Ρόζη, η οποία παράγεται από πρόβειο γάλα. Μία ετικέτα που στέκεται επάξια δίπλα στη βασίλισσα του τυροκοµείου, που είναι η κλασική Γραβιέρα, η οποία διατίθεται µάλιστα σε πολλές εκδοχές. H ιστορία της οικογενειακής επιχείρησης ξεκινά περί το 1951 στο όρος Αραχναίο Αργολίδας ή Xέλι για τους ντόπιους. Εκεί, στο χωριό που φέρει την ονοµασία του βουνού, ο συνονόµατος παππούς του σηµερινού επικεφαλής Γιώργου Ρόζη έκανε τα πρώτα του βήµατα δηµιουργώντας τις βάσεις της σηµερινής τυροκοµικής µονάδας.

Σκοτύρι  Ίου ∆ιασέλι – Μια συνταγή αιώνων µε σύγχρονη τεχνογνωσία – (Αιγοπρόβειο)

Το παραδοσιακό τυρί της  Ίου, το κρεµώδες και απαλό Σκοτύρι µε την πικάντικη γεύση, παρασκευάζει στο τυροκοµείο του ο ∆ηµήτρης Χάρος µε συνταγή του προπάππου του. Χτισµένο στο υψηλότερο σηµείο της Ίου, δίπλα στη φάρµα της οικογένειας, το Τυροκοµείο «∆ιασέλι» προσφέρει στον επισκέπτη µία εµπειρία γεύσεων καταµεσής του Αιγαίου. Αν και η σχέση της οικογένειας µε την πρωτογενή παραγωγή χάνεται στους αιώνες, η σύγχρονη ιστορία ξεκινά το 2010 µε επενδύσεις από τον ∆ηµήτρη Χάρο µε τη βοήθεια της γυναίκας του Ελένης για µία νέα σύγχρονη µονάδα τυροκόµισης, την οποία τροφοδοτεί το ιδιόκτητο κοπάδι µε περισσότερα από 400 κατσίκια.

 

Τυρί σχάρας Elikon – Από το τυροκοµείο της οικογένειας Αραπάκη – (Αιγοπρόβειο)

Έντονη γεµάτη γεύση και πλούσια αρώµατα για το Αιγοπρόβειο Τυρί Σχάρας του Τυροκοµείου Αραπάκη, το οποίο έχει δηµιουργήσει το brand Elikon για να διαθέτει τα προϊόντα του στην αγορά.  H οικογένεια Αραπάκη αποφάσισε το 2017 να ανασυγκροτήσει την επιχείρηση που ίδρυσε το 1955 ο παππούς, Αναστάσης. Σήµερα ο συνονόµατός του, επικεφαλής της επιχείρησης και τρίτης γενιάς τυροκόµος,  επικεντρώνει το παραγωγικό του ενδιαφέρον στην παραδοσιακή Βαρελίσια Φέτα, και τυροκοµεί επίσης Ξηρή Μυζήθρα από αιγοπρόβειο γάλα, ενώ στα άµεσα σχέδια είναι ένα µαλακό τυρί τύπου ricotta, προκειµένου να διευρυνθεί η γκάµα των προϊόντων. Επίσης σύµφωνα µε τον Αναστάση Αραπάκη, η οικογενειακή επιχείρηση της Βοιωτίας σχεδιάζει την απόκτηση ιδιόκτητου κοπαδιού και στάβλου, συνεργαζόµενη µε κάποιον από τους κτηνοτρόφους που σήµερα της προσφέρουν το γάλα τους. Το δίκτυο διανοµής του Τυροκοµείου, που έχει έδρα την Ελλοπία Θηβών, εντοπίζεται κατά το µεγαλύτερο µέρος του στην Αττική και το υπόλοιπο σε περιφερειακές αγορές µεταξύ των οποίων η Βοιωτία. Μικρότερες ποσότητες προϊόντων διατίθενται κατά διαστήµατα σε χώρες του εξωτερικού όπως η Ιταλία και η Μεγάλη Βρετανία.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
youTube

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com