Πόσες λιχουδιές την ημέρα μπορείτε να δίνετε στον σκύλο σας

Οι λιχουδιές εκτός από νόστιμες για έναν σκύλο, είναι και χρήσιμες για εμάς του κηδεμόνες του, ειδικά κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης.

Δίνοντας στο κατοικίδιό μας το αγαπημένο του μπισκότο, μπορούμε πολύ πιο εύκολα να του μάθουμε βασικές εντολές ή διασκεδαστικά κόλπα, αφού ξέρουμε καλά ότι θα έκανε τα πάντα για αυτό το τραγανό και νόστιμο σνακ. Φυσικά, δε δίνουμε λιχουδιές μόνο όταν θέλουμε να εκπαιδεύσουμε τον σκύλο μας. Του δίνουμε και φορές που απλά είναι “καλό παιδί” και κάθεται στον καναπέ, χουχουλιάζοντας δίπλα μας. Ίσως το κάνουμε γιατί παίρνουμε παράδειγμα από τον εαυτό μας. Μπορεί να φάμε ένα σοκολατάκι ή λίγα πατατάκια, όχι απαραίτητα γιατί πεινάμε, αλλά γιατί μας έπιασε μια λιγούρα. Και επειδή ο σκύλος μας δεν μπορεί να μας εκφράσει αυτή τη λιγούρα, προσπαθούμε να “μπούμε” στο μυαλό του και να καταλάβουμε πότε θέλει να “τσιμπήσει” κάτι άλλο πέρα από σκυλοτροφή.

Όμως, μήπως κάποιες φορές το παρακάνουμε με τις πολλές λιχουδιές; Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να έχουμε ένα μέτρο γιατί οι λιχουδιές μπορεί να οδηγήσουν σε κάποια ανεπιθύμητα αποτελέσματα, όπως είναι για παράδειγμα η αύξηση του βάρους του σκύλου μας. Ή μπορεί να αρχίσει να αρνείται να τρώει το φαγητό του πεισματικά. Ή ακόμα χειρότερα οι πολλές λιχουδιές να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας.

Άρα τι πρέπει να κάνουμε; Πόσες λιχουδιές πρέπει να δίνουμε στο αγαπημένο μας κουτάβι για να μην ξεπεράσουμε τα όρια;

Οι οδηγίες που δίνουνε οι ειδικοί είναι ότι οι λιχουδιές δεν πρέπει να ξεπερνάνε το 10% της ημερήσιας πρόσληψης τροφής ενός σκύλου. Τι σημαίνει στην πραγματικότητα αυτό το 10%;

Η απάντηση βρίσκεται στις θερμίδες, όπως και στα περισσότερα, αν όχι όλα, τα προγράμματα διατροφής για ανθρώπους. Το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων που λαμβάνει ο σκύλος μας καθημερινά, θα πρέπει να προέρχεται από την κανονική του τροφή, καθώς έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει όλες του τις διατροφικές ανάγκες. Οπότε, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ελέγξουμε την ετικέτα της τροφής του σκύλου μας και να διαβάσουμε τις θερμίδες που περιέχει, με βάση την ποσότητα που αναλογεί στο βάρος του κατοικιδίου μας.

Έτσι, για παράδειγμα, αν ο σκύλος μας είναι μικρόσωμος και χρειάζεται 400 θερμίδες την ημέρα και οι λιχουδιές που του δίνουμε έχει 20 θερμίδες η καθεμία, τότε μπορούμε να του δώσουμε δύο από αυτές σε καθημερινή βάση. Οπότε, εδώ χρειάζονται λίγα μαθηματικά.

Το κλειδί σε αυτή την εξίσωση είναι να γνωρίζουμε πόσες θερμίδες πρέπει να τρώει ο σκύλος μας με βάση την τροφή που του δίνουμε και πόσες θερμίδες περιέχουν οι αγαπημένες του λιχουδιές. Όλες αυτές οι πληροφορίες βρίσκονται στις ετικέτες των προϊόντων και με μια μικρή καθοδήγηση από τον/την κτηνίατρό μας, θα φτάσουμε στον πολυπόθητο αριθμό των μπισκότων που πρέπει να δίνουμε καθημερινά στον τετράποδο φίλο μας.

Τι γίνεται, όμως, με τις λιχουδιές που χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης;

Σαν γενικός κανόνας, ένας σκύλος με ιδανικό βάρος για τη φυλή και την ηλικία του, μπορεί να τρώει 2 με 4 λιχουδιές την ημέρα. Ωστόσο, όταν εκπαιδεύουμε τον σκύλο μας, σίγουρα χρησιμοποιούμε πολλές παραπάνω. Θεωρητικά, δε θα υπάρξει πρόβλημα εφόσον οι περισσότερες λιχουδιές δε γίνουν συνήθεια και στη μετέπειτα ζωή του. Όμως, καλό είναι να πάρουμε την γνώμη του/της κτηνίατρου μας. Επίσης, μπορούμε να κάνουμε μια μικρή έρευνα και να χρησιμοποιήσουμε λιχουδιές που έχουν λιγότερες θερμίδες ή ακόμα καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε φυσικές λιχουδιές, όπως είναι το καρότο ή το μπρόκολο ή οποιοδήποτε άλλο υγιεινό σνακ αγαπάει ο σκύλος μας.

Συνοψίζοντας

Οι λιχουδιές θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κυρίως ως ανταμοιβή για την καλή συμπεριφορά και τη σωστή εκτέλεση εντολών και να μην υπερβαίνουν το 10% των ημερήσιων θερμίδων του τετράποδου φίλου μας. Φυσικά, δε χρειάζεται να φτάσουμε στο άλλο άκρο και να μην του δίνουμε καθόλου λιχουδιές. Υπάρχουν και εναλλακτικά σνακ και μπισκότα, που μπορούμε να τα φτιάξουμε σπίτι μας από υγιεινά υλικά και είναι σίγουρο ότι το γούνινο παιδί μας θα τα λατρέψει.

Και εντάξει, δεν είναι κακό να δώσουμε στο κουτάβι μας μια λιχουδιά μόνο και μόνο επειδή το αγαπάμε.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
youTube

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης...