Στην εκδήλωση 6th Mediterranean Cotton Roads της Ένωσης Εκκοκκιστών ο ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης

Έχει ληφθεί μέριμνα για τη στήριξη της καλλιέργειας του βαμβακιού, μέσα από ένα πλέγμα παρεμβάσεων που αφορούν και στους δύο Πυλώνες, των άμεσων ενισχύσεων και της αγροτικής ανάπτυξης.

Για την ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας και συνολικά του εκκοκκιστικού κλάδου μίλησε ο ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «6οι Μεσογειακοί Δρόμοι Βάμβακος», που διοργανώθηκε από την Ένωση Εκκοκκιστών Ελλάδος,  τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023, στο ξενοδοχείο Macedonia Palace, στη Θεσσαλονίκη.

Εκπροσωπώντας το ΥΠΑΑΤ, ο Υφυπουργός κ. Σταμενίτης τόνισε ότι πάντοτε η συζήτηση για την καλλιέργεια βάμβακος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αφορά  ένα προϊόν δυναμικό, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και με ξεχωριστή σημασία για την ελληνική οικονομία και τον πρωτογενή μας τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ο ΥφΑΑΤ, οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη επενδύουν σταθερά  στην καλύτερη προώθηση του προϊόντος στις διεθνείς αγορές, ενώ, τόνισε, ότι η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, υπό τον Υπουργό Λευτέρη Αυγένακη, από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τους φορείς του κλάδου για τη στήριξη του και τον σχεδιασμό πολιτικών για να αντιμετωπιστούν τα υφιστάμενα  προβλήματα.

Στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2023-2027, έχει ληφθεί μέριμνα για τη στήριξη της καλλιέργειας του βαμβακιού, μέσα από ένα πλέγμα παρεμβάσεων που αφορούν και στους δύο Πυλώνες, των άμεσων ενισχύσεων και της αγροτικής ανάπτυξης.

Ενώ κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Σταμενίτης στάθηκε στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών του κλάδου σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Το ελληνικό βαμβάκι, ο «λευκός χρυσός» όπως συνηθίζουμε να το αποκαλούμε, αποτελεί ένα εθνικό εμβληματικό προϊόν και πρέπει, μέσα από τη συνεργασία όλων μας, να γίνουμε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί, να προσελκύσουμε νέους καλλιεργητές, να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο την καλλιέργεια και να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα»

Η εκδήλωση αποτελεί μια πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ) που ξεκίνησε το 2014. Η φετινή εκδήλωση γίνεται με τη συνδιοργάνωση των Izmir Commodity Exchange της Τουρκίας και Centro Algodonero Nacional της Ισπανίας.

«Οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα ευοίωνες, καθώς η αγορά έχει ανάγκη από περιβαλλοντικά προϊόντα και ο περιορισμός της πλαστικής ίνας “γεννά” νέο πεδίο για το ελληνικό βαμβάκι», σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε χαιρετισμό του που διαβάστηκε στην εκδήλωση, καθώς ο ίδιος λείπει στο εξωτερικό.

Υπογραμμίζοντας ότι στόχος του υπουργείου είναι το βαμβάκι να τυγχάνει της υπεραξίας που του αναλογεί, ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι η ανοδική πορεία της βαμβακοκαλλιέργειας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια σταθεροποιήθηκε στα 3 εκατ. στρέμματα, και αποτελεί έτσι την πιο σημαντική βιομηχανική καλλιέργεια της χώρας.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
youTube

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης...