Θ. Τζάκρη: Ενισχύσεις στις καλλιέργειες του τομέα των οπωροκηπευτικών

ροδάκινων (επιτραπέζιων και συμπύρηνων), νεκταρινιών, βερικόκων, κερασιών, μήλων, κάστανων, ακτινιδίων, δαμάσκηνων, λωτών

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων»

ΘΕΜΑ: «Ενισχύσεις στις καλλιέργειες του τομέα των οπωροκηπευτικών: ροδάκινων (επιτραπέζιων και συμπύρηνων), νεκταρινιών, βερικόκων, κερασιών, μήλων, κάστανων, ακτινιδίων, δαμάσκηνων, λωτών κλπ»

Ανακοινώθηκαν στις 6 Μαρτίου 2023 από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι ενισχύσεις deminimis για ροδάκινα (επιτραπέζια και συμπύρηνα), νεκταρίνια και βερίκοκα. Οι ενισχύσεις αυτές αφορούν στα εξής μέτρα:
1. Ροδάκινα (επιτραπέζια και συμπύρηνα), βερίκοκα και νεκταρίνια για τις ΠΕ Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Λάρισας και Κοζάνης. Ειδικότερα, σε όλες τις ποικιλίες των συγκεκριμένων καλλιεργειών θα δοθεί αποζημίωση ποσού 70€ ανά παραγωγικό στρέμμα εξ αιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργήθηκε στην αγορά αυτών των προϊόντων από την ενεργειακή κρίση. Η ρύθμιση καταλαμβάνει όσους από τους ανωτέρω παραγωγούς δεν έχουν ήδη λάβει αντίστοιχη αποζημίωση και αφορά 246.315 παραγωγικά στρέμματα και

2. Αποζημίωση λόγω διαπιστωμένων και καταγεγραμμένων ζημιών λόγω βροχοπτώσεων του καλοκαιριού για συγκεκριμένες ποικιλίες σε ροδάκινα (επιτραπέζια και μεταποίησης), βερίκοκα και νεκταρίνια στις ΠΕ Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Λάρισας και Κοζάνης, βάσει της λίστας του ΕΛΓΑ που χαρακτηρίζονταν «άτυπη» μέχρι σήμερα και έχουν ζημία πάνω από 30%. Το 2ο αυτό μέτρο αφορά 177.141 παραγωγικά στρέμματα.

3. Στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες καταβάλλεται το 50% της προβλεπόμενης αποζημίωσης.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου οι αγρότες που είναι δικαιούχοι και των δυο μέτρων θα λάβουν συνολικά 150€ (70€+80€) ανά παραγωγικό στρέμμα για τα επιτραπέζια ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα νεκταρίνια και 135€ (70€ + 65€) για τα ροδάκινα μεταποίησης (συμπύρηνα). Το 2ο αυτό μέτρο αφορά 177.141 παραγωγικά στρέμματα.

Πιο συγκεκριμένα για τις ζημιές στις καλλιέργειες ροδάκινων, νεκταρινιών και βερίκοκων που επλήγησαν το περυσινό καλοκαίρι από τις άκαιρες βροχοπτώσεις οι αγρότες θα αποζημιωθούν με 65 €/ στρέμμα για τα συμπύρηνα ροδάκινα και με 80 €/στρέμμα για τα επιτραπέζια ροδάκινα, βερίκοκα και νεκταρίνια για όσες ποικίλιες έχουν ζημία πάνω από 30%. Οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα λάβουν 32,5 και 40 €/στρέμμα αντίστοιχα (δηλαδή τα μισά).
Οι αγρότες που δεν συμπεριλήφθηκαν στις ενισχύσεις των 72,7 €/ στρέμμα από τα 26 εκ € του αποθεματικό κρίσης, θα ενισχυθούν με 70 εκ €/στρέμμα αλλά μόνο για τις καλλιέργειες ροδάκινων, νεκταρινιών και βερίκοκων και μόνο για τα παραγωγικά στρέμματα και όχι για το σύνολο των οπωροκηπευτικών τους και για το σύνολο των καλλιεργούμενων στρεμμάτων (παραγωγικών και μη), όπως έλαβαν οι αγρότες μέλη Οργανώσεων Παραγωγών τον περασμένο Ιανουάριο.

Όμως στις 24 Ιανουαρίου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με Δελτίο Τύπου του Υπουργείου ανακοίνωσε ότι στο προσεχές χρονικό διάστημα πρόκειται να προχωρήσει στη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης για την αποζημίωση των καλλιεργειών και πιο συγκεκριμένα:
• Για τα επιτραπέζια και συμπύρηνα ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα της επικράτειας τα οποία υπέστησαν ζημία λόγω βροχοπτώσεων αυτά θα αποζημιωθούν με 135 € / στρέμμα για ζημιές από 40% μέχρι 50% και για ζημιές από 50% και άνω με 150 € / στρέμμα.
• Για την καλλιέργεια μήλων, η ενίσχυση διαμορφώνεται ανά ποικιλία κλιμακωτά από 250 – 300 € / στρέμμα, βάσει του αξιολογημένου ζημιογόνου αποτελέσματος.
• Για την καλλιέργεια του κάστανου στην επικράτεια, ενισχύεται με 150 € / στρέμμα,
σύμφωνα με το «Προσωρινό πλαίσιο κρίσης για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».
Μάλιστα ο κ. Γεωργαντάς στις 30 Ιανουαρίου, με νέα ανακοίνωσή του ενημέρωνε ότι πήρε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δαπανήσει ποσό 60 εκατ. ευρώ για τη στήριξη αγροτών που πλήττονται από το υψηλό κόστος λιπασμάτων, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία..

Επιπλέον σημειώνεται ότι:
Η ζημιά από τις τρεις βροχοπτώσεις του Ιούνιου-Ιουλίου-Αυγούστου του 2022 εκτιμήθηκε από το Υπουργείο σε μόλις 65 €/ στρέμμα για τα συμπύρηνα ροδάκινα και σε 80 €/στρέμμα για τα επιτραπέζια ροδάκινα, βερίκοκα και νεκταρίνια που έχουν ζημιά πάνω από 30% βάσει μιας λίστας του ΕΛΓΑ, που μέχρι πρότινος δεν υπήρχε.
Επίσης, τα μέλη των Ομάδων Παραγωγών του Τομέα των Οπωροκηπευτικών έλαβαν τα 72,7 ευρώ το στρέμμα από το αποθεματικό κρίσης στις 3 Οκτωβρίου του 2022 εκτός από τα ροδάκινα (επιτραπέζια και συμπύρηνα), τα βερίκοκα και νεκταρίνια και για τις άλλες καλλιέργειες που είχαν δηλώσει στο ΟΣΔΕ (κεράσια, λωτούς, δαμάσκηνα, ακτινίδια κλπ) δηλαδή για όλα τα οπωροκηπευτικά, ακόμη κι αν δεν ήταν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μάλιστα και για τα μη παραγωγικά δέντρα.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Γιατί δεν περιλαμβάνονται στις ενισχυόμενες καλλιέργειες τα μήλα και τα κάστανα όπως είχατε ανακοινώσει με το από τις 20/1/2023 Δελτίο Τύπου του; Θα δοθούν τελικά ενισχύσεις σε αυτές τις καλλιέργειες και τι είδους ενισχύσεις θα είναι αυτές;
2. Προτίθεστε να διευρύνετε τις ενισχυόμενες καλλιέργειες με κεράσια, δαμάσκηνα, ακτινίδια, λωτούς κλπ;
3. Προτίθεστε να διευρύνετε τη λίστα του ΕΛΓΑ με ποικιλίες που μολονότι έπαθαν ζημία δεν συμπεριλαμβάνονται στην λίστα των ενισχυόμενων καλλιεργειών;
4. Προτίθεστε να χορηγήσετε την ενίσχυση των 70 ευρώ/στρέμμα σε όλους τους τους αγρότες (κατά κύριο επάγγελμα και μη), για όλα τα στρέμματα που καλλιεργούν ανεξάρτητα αν τα δένδρα είναι παραγωγικά ή μη παραγωγικά και για όλες τις καλλιέργειες του τομέα των οπωροκηπευτικών, όπως έλαβαν οι αγρότες μέλη Οργανώσεων Παραγωγών τον περασμένο Ιανουάριο από το αποθεματικό κρίσης;
5. Ποια είναι η εξέλιξη του ελληνικού αιτήματος να δαπανηθούν στον πρωτογενή τομέα περί τα 60 εκ. €, για τη στήριξη αγροτών που πλήττονται από το υψηλό κόστος λιπασμάτων, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία για τα οποία έχει εκδοθεί Δελτίο Τύπου από τις 31 Ιανουαρίου, μετά το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας;
6. Ποιο είναι το σύνολο του ποσού το οποίο σκοπεύετε να χορηγήσετε ως αποζημίωση στους αγρότες (α) εξ αιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργήθηκε στην αγορά αυτών των προϊόντων από την ενεργειακή κρίση και (β) λόγω διαπιστωμένων και καταγεγραμμένων ζημιών λόγω βροχοπτώσεων του καλοκαιριού 2022;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Θεοδώρα Τζάκρη

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
youTube

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης...