Βασιλειάδης: Αποζημιώσεις de minimis σε ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών τη δέσμευση ποσού για την πληρωμή αποζημίωσης μέσω de minimis σε ροδάκινα (επιτραπέζια και μεταποίησης), βερίκοκα και νεκταρίνια για τις Π.Ε. Πέλλας, Ημαθίας, Φλώρινας, Λάρισας και Κοζάνης.

❗Αποζημιώσεις de minimis σε ροδάκινα (επιτραπέζια-συμπύρηνα), νεκταρίνια και βερίκοκα
🔹 Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών τη δέσμευση ποσού για την πληρωμή αποζημίωσης μέσω de minimis σε ροδάκινα (επιτραπέζια και μεταποίησης), βερίκοκα και νεκταρίνια για τις Π.Ε. Πέλλας, Ημαθίας, Φλώρινας, Λάρισας και Κοζάνης.
✅ Σε όλες τις ποικιλίες των συγκεκριμένων καλλιεργειών θα δοθεί αποζημίωση ποσού 70€ ανά παραγωγικό στρέμμα εξ αιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργήθηκαν στην αγορά αυτών των προϊόντων από την ενεργειακή κρίση. Η ρύθμιση καταλαμβάνει όσους από τους ανωτέρω παραγωγούς δεν έχουν ήδη λάβει αντίστοιχη αποζημίωση.
✅ Επίσης στο ίδιο αίτημα περιλαμβάνεται δέσμευση ποσού για αποζημίωση λόγω διαπιστωμένων και καταγεγραμμένων ζημιών λόγω βροχοπτώσεων του καλοκαιριού για συγκεκριμένες καλλιέργειες με ροδάκινα (επιτραπέζια και μεταποίησης), βερίκοκα και νεκταρίνια στις Π.Ε Πέλλας, Ημαθίας, Φλώρινας, Λάρισας και Κοζάνης. Αφορά τις ποικιλίες που επλήγησαν σε ποσοστό άνω 30% δυνάμει του από 7/9/2022 πορίσματος του αρμόδιου γραφείου ΕΛΓΑ Ημαθίας. Για τις καλλιέργειες αυτές θα δοθούν ανά παραγωγικό στρέμμα 80€ για τα επιτραπέζια ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα νεκταρίνια και 65€ ανά παραγωγικό στρέμμα για τα ροδάκινα μεταποίησης (συμπύρηνα).
ℹ Όσοι παραγωγοί είναι δικαιούχοι και των 2 μέτρων θα λάβουν συνολικά 150€ (70€+80€) ανά παραγωγικό στρέμμα για τα επιτραπέζια ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα νεκταρίνια και 135€ (70€ + 65€) για τα ροδάκινα μεταποίησης (συμπύρηνα).
🔹 Η Κυβέρνηση ανταποκρίνεται στο αίτημα των παραγωγών για αναπλήρωση του αποδεδειγμένα χαμένου εισοδήματος λόγω του συνδυασμού της κλιματικής και της ενεργειακής κρίσης, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της παραγωγής. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για άλλα προϊόντα.
Δείτε εδώ τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ ➡
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
youTube

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης...