Επίκαιρη Ερώτηση της Θ. Τζάκρη στην Βουλή με θέμα τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Υφυπουργός κ. Σταμενίτης για ακόμη μια φορά προσπάθησε να υποβαθμίσει την σημασία της κατάστασης, λέγοντας ότι «όλα βαίνουν καλώς»
Ανέφερε δε, ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι υπό επιτήρηση και ότι όλα αυτά που συμβαίνουν στον Οργανισμό αφορούν μια συνήθη διαδικασία διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι Υπουργοί έρχονται και παρέρχονται στο ΥΠΑΑΤ αλλά το ΟΣΔΕ παραμένει κλειστό»
Καμία ενημέρωση από τον κ. Σταμενίτη για το πότε προβλέπεται να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των νέων δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024.
Την Παρασκευή 21 Ιουνίου συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσα με θέμα «ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε άμεση επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης αναφέρθηκα αρχικά στην σημερινή τραγική κατάσταση του Οργανισμού που απέτυχε στην καταβολή των ενισχύσεων ενώ για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά βρίσκεται υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση λόγω σοβαρών παρατυπιών που έχουν να κάνουν με την καταβολή των ενισχύσεων της ΚΑΠ προς τους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους, με τη λειτουργία και τη στελέχωση του Οργανισμού, με την ποιότητα και τη νομιμότητα των πληρωμών, με την τήρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών.
Ρώτησα για τις ενέργειες που έχουν γίνει από την πλευρά του Υπουργείου (πέρα από τις συνεχείς αλλαγές Υπουργών και Προέδρων του Οργανισμού) ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και να αποφευχθεί αυτή η αρνητική εξέλιξη που ενδέχεται να οδηγήσουν σε κίνδυνο τα 13 δις € των ενισχύσεωντης ΚΑΠ προς τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους για την περίοδο 2023-27.
Επιπλέον, αναφέρθηκα στη δυσάρεστη κατάσταση ότι ενώ βρισκόμαστε στις 21 Ιουνίου δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των νέων δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024, με ότι αυτό συνεπάγεται για την έγκαιρη και έγκυρη καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Υφυπουργός κ. Σταμενίτης για ακόμη μια φορά προσπάθησε να υποβαθμίσει την σημασία της κατάστασης, λέγοντας ότι «όλα βαίνουν καλώς» παρά το γεγονός ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα πληρωμές του 2023 μέχρι το τέλος Ιουνίου, δεν έχει ξεκινήσει (για πρώτη φορά τέτοια εποχή) η διαδικασία υποβολής των νέων δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024, ενώ έχει ήδη επιβληθεί στην Ελλάδα καταλογισμός ύψους 280 εκ. € για προηγούμενες χρήσεις των ετών 2020, 2021 και 2022.
Ανέφερε δε, ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι υπό επιτήρηση και ότι όλα αυτά που συμβαίνουν στον Οργανισμό αφορούν μια συνήθη διαδικασία διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Καμία ενημέρωση δεν υπήρξε από τον κ. Υφυπουργό ούτε για τα προβλήματα που εμποδίζουν το ΟΣΔΕ να ανοίξει, ούτε και το πότε προβλέπεται να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των νέων δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
youTube

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης...