Φίλιππος Γκιούρος: “Τέλος στην περίοδο ανοχής… καιρός να ασκήσουμε κριτική “

Ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας δηλώνει ότι η παράταξη του θα διεκδικήσει και πάλι τον Δήμο Έδεσσας!

Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα, για το μέλλον της Δημοτικής αρχής της Έδεσσας, προχώρησε ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Έδεσσας Φίλιππος Γκιουρος, ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης των πρώην Δημάρχων Δημήτρη Γιάννου και Γιάννη Μουράτογλου, καθώς από το 2011 έως το 2023 ήταν Προέδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας.

Ακολουθεί η συνέντευξη στην εφημερίδα ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σας βρίσκουμε πλέον, στην αντιπολίτευση του Δήμου Έδεσσας.
Θεωρείται εύκολο ή δύσκολο να τηρήσετε την αυτοπειθαρχία που ζητούσατε εδώ και πολλά χρόνια στην διάρκεια των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, από τους συναδέλφους σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Προσωπικά πιστεύω ότι κάθε ρόλος στον οποίο θα με τάξουν οι συμπολίτες μου να τους υπηρετήσω είναι σημαντικός και θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να φανώ αντάξιος των προσδοκιών τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι ο ρόλος της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την άσκηση αποτελεσματικού ελέγχου του δημοτικού έργου και της Δημοτικής Αρχής. Ωστόσο, η στάση μας πιστεύω ότι θα είναι κατά κύριο λόγο δημιουργική και όχι απλά στείρα καταγγελτική.
Εγώ προσωπικά πάντα έδειχνα και φυσικά θα συνεχίσω να δείχνω σεβασμό στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των οργάνων της, με κυρίαρχο όργανο το Δημοτικό Συμβούλιο. Σε ότι αφορά στους συναδέλφους μου, της παράταξης που ανήκω, είμαι σίγουρος ότι θα τηρήσουν την αυτοπειθαρχία και το σεβασμό στους θεσμούς, καθώς αποτελούμαστε από ένα κράμα έμπειρων αυτοδιοικητικών, που γνωρίζουν και σέβονται τις διαδικασίες, αλλά και νέων με ορμή και επίγνωση του ρόλου τους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα ασκούμε έλεγχο και κριτική στη Δημοτική Αρχή. Κάθε άλλο!

ΕΡΩΤΗΣΗ:Το αποτέλεσμα των εκλογών του Οκτωβρίου το ζούμε εδώ και 3 μήνες.
Αν σας ζητήσω μία σύντομη εκτίμηση για αυτό, γιατί πιστεύετε ότι χάσατε τις εκλογές. Τι έφταιξε τελικά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πριν να προχωρήσω στην απάντηση θα ήθελα να τονίσω ότι σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο συνδυασμός μας είχε εξαιρετικά στελέχη, ανθρώπους που γνωρίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους με κύρος στην τοπική μας κοινωνία. Βεβαίως χάσαμε, αλλά αυτό δεν μειώνει σε καμία περίπτωση την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού που στελέχωσε την Δημοτική μας Παράταξη και τον καθαρό αγώνα που κάναμε για να πείσουμε την τοπική κοινωνία για τις θέσεις μας.
Σε ότι αφορά στο αποτέλεσμα των εκλογών, όπως και σε κάθε εκλογική διαδικασία, ήταν πολυπαραγοντικό. Όλοι μας έχουμε προσπαθήσει να αναλύσουμε τους παράγοντες και για να μην κουράσω θα ήθελα να επισημάνω καταρχάς ότι αυτή η Δημοτική Παράταξη κράτησε τα ηνία του Δήμου Έδεσσας για τρεις θητείες. Η φυσιολογική φθορά που είχαμε από την άσκηση της εξουσίας όλα αυτά τα χρόνια αποτυπώθηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό το σημείο ήταν κιόλας που ανέδειξε η αντίπαλη δημοτική παράταξη, η οποία προσπάθησε όλη την περίοδο να το κρατήσει ψηλά, γιατί διαφορετικά τους έλειπαν τα επιχειρήματα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πέρασαν σχεδόν τρεις μήνες από την ημέρα που ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή.
Πώς την κρίνετε; Ήταν έτοιμη να αναλάβει έναν τέτοιο ρόλο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πιστεύω ότι είναι νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα, αν και η νέα Δημοτική Αρχή έχει δώσει αρχικά δείγματα γραφής. Μέχρι τώρα υπάρχει από την πλευρά μας στάση αναμονής, διότι δεν μπορείς να ασκείς κριτική από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής. Μετά όμως από σχεδόν τρεις μήνες είναι πλέον δόκιμο να ασκήσουμε κριτική. Μέχρι τώρα είδαμε μόνο επικοινωνιακές εμφανίσεις και εκδηλώσεις, χωρίς ουσιαστικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Με το περιεχόμενο δε κάποιων από αυτές έχουμε διαφωνήσει και το έχουμε θέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης, ακόμα δεν έχει υπάρξει μέριμνα για την καθημερινότητα. Για παράδειγμα οι λακκούβες στους δρόμους μετά τις φθορές του χειμώνα δεν έχουν αντιμετωπιστεί, ενώ η καθαριότητα δεν είναι όπως πριν. Βεβαίως τα έργα που υλοποιούνται, όπως για παράδειγμα το Open Mall, σώζουν την κατάσταση της απραξίας και απειρίας. Στη νέα διοίκηση κληροδοτήσαμε μία σειρά από έργα που δημοσιοποιήσαμε και αφήνουμε παρακαταθήκη προκειμένου να τα υλοποιήσει έγκαιρα και χωρίς απώλειες. Προσωπικά θα χαρώ πολύ να δω νέα έργα που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών και όχι επικοινωνιακά τεχνάσματα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κάποτε ζητούσατε πολιτικό πολιτισμό και είναι αλήθεια ότι πολλές τον είχατε, αν κρίνουμε και από την ομοφωνία των αποφάσεων.
Τώρα είστε διατεθειμένοι να κάνετε το ίδιο και αν ναι σε ποιες εισηγήσεις;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Φυσικά και θα συμφωνήσουμε σε αποφάσεις που είναι για το καλό του Δήμου Έδεσσας και των συμπολιτών μας. Μακριά από την παράταξη μας και από εμένα προσωπικά οι πολιτικές εμπάθειες και η αντιπολίτευση ως αυτοσκοπός. Στόχος όλων μας είναι το καλό του τόπου και η πρόοδος της τοπικής κοινωνίας. Αυτό το στόχο θα τον υπηρετήσουμε με κάθε τρόπο και κάθε μέσο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κάποιοι λένε ότι δεν θα αντέξετε ( στο σύνολο) τα πέντε χρόνια στην θητεία αυτή. Τι απαντάτε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μέσα από αυτή τη διαδικασία όχι μόνο θα αντέξουμε, αλλά θα βγούμε και πιο δυνατοί, έτσι ώστε να πείσουμε και πάλι τους συμπολίτες μας ότι αποτελούμε τη σίγουρη και καλύτερη επιλογή, που μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια τον Δήμο Έδεσσας σε μία νέα προοπτική ανάπτυξης με ορίζοντα το 2030 και ακόμα παραπέρα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι αφήνει πίσω της η διοίκηση Γιάννου και Μουράτογλου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αφήνει πολλά έργα που έχουν υλοποιηθεί και συνεχίζουν να υλοποιούνται. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κέντρο της πόλης και η περιοχή των Μύλων έχουν αλλάξει όψη. Η αναβάθμιση είναι εμφανής παντού. Επίσης, η ΔΕΥΑ έχει καταφέρει να λύσει χρόνια προβλήματα υδροδότησης και να συνδέσει σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού με βιολογικούς καθαρισμούς, με πρόσφατο παράδειγμα την Άρνισσα, προστατεύοντας το περιβάλλον του τόπου μας. Πάνω απ’ όλα όμως αυτή η Δημοτική Παράταξη έχει φέρει μία νέα φιλοσοφία διοίκησης. Έχει αφήσει πίσω παλιές αγκυλώσεις σχετικά με τη λειτουργία του Δήμου Έδεσσας, όπως για παράδειγμα την καθαριότητα. Ποιος δεν θυμάται τους κινδυνολόγους που έλεγαν ότι ο εργολάβος θα φέρει εργάτες καθαριότητας από την Αθήνα; Έχει αφήσει οριστικά πίσω της τον παλιό τρόπο διαχείρισης των οικονομικών και έχει φέρει την διαφάνεια και την τήρηση των διαδικασιών. Ταυτόχρονα, σε περίοδο ισχνών αγελάδων, κατάφερε να αποπληρώσει ένα δυσθεώρητο χρέος που είχε δημιουργηθεί πριν τα μνημόνια και την οικονομική κρίση…

Όλα αυτά τα ξεχνάμε γιατί έχουν περάσει πολλά χρόνια, αλλά είναι σημαντικό να τα θυμόμαστε για να μην ξαναγυρίσουμε πίσω σε διαδικασίες που άφησαν πληγές στη λειτουργία του Δήμου Έδεσσας. Επίσης, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι η προηγούμενη διοίκηση, στην οποία είχα την τιμή και την ευθύνη να συμμετέχω, δημιούργησε και τελικά άφησε αποθεματικό στο ταμείο του Δήμου Έδεσσας περίπου 3.600.000,00 €!

Τέλος, θέλω να σας αναφέρω ότι, εγώ προσωπικά ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και όλα τα στελέχη της παράταξής μας με επικεφαλής τους Δημάρχους Δημήτρη Γιάννου και Γιάννη Μουράτογλου, δεν ξεχωρίσαμε τους πολίτες σε δικούς μας και σε πολιτικούς αντιπάλους. Η πόρτα του Δημαρχείου ήταν πάντα ανοιχτή για όλους. Αυτή η πολιτική φιλοσοφία έχει μεγάλη σημασία για μένα, καθώς η τοπική μας κοινωνία είναι μικρή και δεν περισσεύει κανένας. Έχει μεγάλη σημασία μετά τις εκλογές να εργάζεσαι για το καλό του συνόλου, όλων των πολιτών.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
youTube

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com