Η Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην ΕΡΤ

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αρχικά στα F35 και στις σχέσεις με την Τουρκία, με αφορμή την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, ενώ αναμένεται να «ανοίξει τα χαρτιά του» για το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών .  

Για το θέμα της ακρίβειας  ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι μόνο τον Δεκέμβριο δόθηκαν πάνω από 700 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των νοικοκυριών.

Θα νομοθετήσουμε την ισότητα στον γάμο, ξεκαθάρισε. «Δεν είναι επαναστατικό αυτό που θα νομοθετήσουμε, δεν πάμε να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα», είπε χαρακτηριστικά. Μιλάμε για πολιτικό γάμο, όχι για εκκλησία, συνέχισε, σημειώνοντας πως «Σέβομαι απόλυτα όλες τις απόψεις και δεν θέλω το θέμα να διχάσει την κοινωνία». Για τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, ανέφερε ότι δεν νομοθετεί εκείνη.

Ο πρωθυπουργός έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με το πλαίσιο νομοθέτησης που ήδη προκαλεί αναταραχή και διαφωνίες στους κόλπους της ΝΔ και να ξεκαθαρίσει εάν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας για υπουργούς. Όπως είπε σκοπεύει να νομοθετήσει την ισότητα στο γάμο, αλλά δεν θα περιλαμβάνει τεκνοθεσία μέσω παρένθετης μητρότητας. ξεκαθάρισε ότι δεν θα βάλει θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές και υπουργούς της ΝΔ καθώς είναι θέμα συνείδησης. Τόνισε μάλιστα ότι η αποχή είναι μια αξιοπρεπής στάση που δεν δημιουργεί πρόβλημα.

«Είναι θέμα συνείδησης. Δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία στους βουλευτές, το έχω πει από την πρώτη στιγμή. Όμως πρέπει και εγώ και όσοι πιστεύουν στο νομοσχέδιο αυτό να πείσουμε τους βουλευτές μας και ενδεχομένως να μεταπείσουμε και κάποιους οι οποίοι μπορεί να έχουν αρνητική στάση».

Ερωτηθείς εάν θα ισχύσει αυτό και για τους υπουργούς, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Οι βουλευτές ψηφίζουν, όχι οι Υπουργοί. Και με τη βουλευτική τους ιδιότητα προσέρχονται σε αυτή την ψηφοφορία. Όμως, προφανώς, όταν κάποιος είναι Υπουργός υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μία συλλογική απόφαση που παίρνει το Υπουργικό Συμβούλιο. Θέλω να θυμίσω ότι τα νομοσχέδια εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, από τους Υπουργούς. Αλλά και αυτό θα σας έλεγα είναι μία λεπτομέρεια, διότι ξέρω πολύ καλά ότι για να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, από τη στιγμή που εκτιμώ ότι δεν θα το ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς είναι σημαντικό να μπορέσουμε να πείσουμε και βουλευτές και από άλλα κόμματα να το ψηφίσουν».

Ομόφυλα ζευγάρια : «Αφορά κάποιους συμπολίτες μας πάρα πολύ. Στην ιεράρχηση των θεμάτων δεν είναι σίγουρα το πρώτο θέμα. Το άνοιξα με δική μου πρωτοβουλία καθώς έχω μελετήσει πολύ το ζήτημα, έχω συζητήσει με πολλούς που τους αφορά. Κατ’ αρχάς θα νομοθετήσουμε την ισότητα στον γάμο. Ο γάμος από τη φύση του είναι συντηρητικός θεσμός. Αυτό το οποίο προτίθεμαι να φέρω προς ψήφισε δεν είναι κάτι επαναστατικό, 15 χώρες της ΕΕ το έχουν ήδη νομοθετήσει, δεν πάμε να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα. Και φυσικά μιλάμε για πολιτικό γάμο. Σέβομαι απόλυτα όλες τις απόψεις. Δεν θέλω να διχάσει το θέμα αυτό αλλά να βρούμε την κοινή συνισταμένη. Σέβομαι απόλυτα τον ρόλο και την άποψη της Εκκλησίας. Υπενθυμίζω ότι η Εκκλησία ήταν αντίθεση στο θέμα της καύσης των νεκρών. Προφανώς θα ακούσουμε και τις απόψεις της Εκκλησίας, δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε. Θέλω να ωριμάσει η συζήτηση στην κοινωνία πριν φέρω κάτι προς ψήφιση. Κατά κανόνα το οικογενειακό δίκαιο το άνοιγε η κεντροαριστερά. Η κεντροδεξιά ήταν πίσω. Θυμίζω ότι το 1982 η ΝΔ είχε καταψηφίσει την μεγάλη αλλαγή που είχε επέλθει τότε πχ οι γυναίκες να φέρουν το επώνυμο του συζύγου τους.»

Τα δικαιώματα των παιδιών : «Ομόφυλα ζευγάρια έχουν παιδιά τα οποία δεν έχουν ίσα δικαιώματα σήμερα. Εάν μια γυναίκα συζεί με μια άλλη και έχει ένα μωρό, αρρωστήσει και πεθάνει η άλλη δεν έχει κανένα δικαίωμα. Με προβληματίζει το μπούλινγκ αλλά πότε είναι χειρότερο; Όταν γίνεται στα κρυφά ή όταν το συζητούμε φανερά.
Δεν θα πειράξουμε καθόλου το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «θέλω ένα αγόρι». Δεν αλλάζουμε τίποτε σε αυτό. Δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο Γονέας 1 και Γονέας 2.

Πόσο θα κρατήσει ο διάλογος
Νομίζω όχι πολύ. Δεν βάζω ορόσημο, ούτε υπολογίζω το πολιτικό κόστος. Δεν ανοίγω τη συζήτηση για να παραπέμψω το θέμα στις καλένδες.

Δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας σε βουλευτές-υπουργούς «Είναι θέμα συνείδησης. Δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία στους βουλευτές, το έχω πει από την πρώτη στιγμή. Όμως πρέπει και εγώ, κ. Κουβαρά, και όσοι πιστεύουν στο νομοσχέδιο αυτό να πείσουμε τους βουλευτές μας και ενδεχομένως να μεταπείσουμε και κάποιους οι οποίοι μπορεί να έχουν αρνητική στάση. Οι βουλευτές ψηφίζουν, όχι οι Υπουργοί. Και με τη βουλευτική τους ιδιότητα προσέρχονται σε αυτή την ψηφοφορία. Όμως, προφανώς, όταν κάποιος είναι Υπουργός υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μία συλλογική απόφαση που παίρνει το Υπουργικό Συμβούλιο. Θέλω να θυμίσω ότι τα νομοσχέδια εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, από τους Υπουργούς. Αλλά και αυτό θα σας έλεγα είναι μία λεπτομέρεια, διότι ξέρω πολύ καλά ότι για να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, από τη στιγμή που εκτιμώ ότι δεν θα το ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς είναι σημαντικό να μπορέσουμε να πείσουμε και βουλευτές και από άλλα κόμματα να το ψηφίσουν.

Για αντίδραση Ανδρουλάκη ότι δεν θα δέσει τα κορδόνια της ΝΔ Ο κ. Ανδρουλάκης εργαλειοποιεί ένα θέμα δικαιωμάτων του ανθρώπου το οποίο εγώ ξεκίνησα και είπε ότι δεν υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Για τα F-35 : Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει τεκμηριωμένο αίτημα για την απόκτηση F35 και είναι απολύτως ώριμο για να υλοποιηθεί για να προχωρήσουμε με μία σημαντική αγορά για να ενισχυθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Το αίτημα είναι απολύτως ώριμο για να εγκριθεί.

Επίσκεψη στις ΗΠΑ : Θα βρεθώ στις ΗΠΑ σε δύο εβδομάδες από τώρα σε ένα μεγάλο επενδυτικό φόρουμ προκειμένου να παρουσιάσουμε την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Θα βρεθώ και στο Σικάγο για μία παρουσία στην ομογένεια, για να σας θυμίσω σε δύο εβδομάδες θα έχει ψηφιστεί σε λίγο καιρό το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο.

Ελληνοτουρκικά: Δεν είμαστε κοντά για την Χάγη. Υπογράψαμε σημαντικές συμφωνίες όπως αυτή για τη βίζα που ήταν σημαντική για τους νησιώτες, συνεργαζόμαστε για το μεταναστευτικό. Σταδιακά θα μπορέσουμε να μπούμε στον πυρήνα των διαφορών μας, δηλαδή στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και ΑΟΖ. Δεν έχω αυταπάτες πως το θέμα της ΑΟΖ θα λυθεί από τη μία στιγμή στην άλλη

Ακρίβεια: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ δήλωσε πως «η ακρίβεια είναι το πρώτο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα το ελληνικό νοικοκυριό και από τότε που αρχίσαμε να έχουμε πρόβλημα πληθωρισμού, η κυβέρνηση έχει προτάξει την αντιμετώπισή της ως απόλυτη κυβερνητική προτεραιότητα κι έχει πάρει πολλά μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση». Υπενθύμισε ότι μόνο τον περασμένο Δεκέμβριο εκταμιεύθηκαν περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση πρωτίστως των πιο αδύναμων νοικοκυριών και σημείωσε πως έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι, έχουν επιβληθεί πολλά πρόστιμα και τώρα υπάρχουν τα εργαλεία για τον τρόπο τιμολόγησης των προϊόντων στο ράφι.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε γιατί η Ελλάδα έχει το ακριβότερο βρεφικό γάλα στην Ευρώπη και το ελαιόλαδο 23,7% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, για κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων κάνουμε πια πιο δραστικές παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν σκοπό να μειώσουν τελικά τις τιμές στο ράφι. Διότι έχουμε ένα μοντέλο στην Ελλάδα όπου έχουμε υψηλές ονομαστικές τιμές και μετά υψηλές εκπτώσεις και πίσω από αυτό το συγκεχυμένο καθεστώς τιμολόγησης τελικά κρύβονται οι υψηλότερες τιμές», απάντησε σημειώνοντας πως είναι αδικαιολόγητο πολυεθνικές εταιρείες να πωλούν το ίδιο προϊόν σημαντικά ακριβότερα στην Ελλάδα απ’ ό,τι σε άλλες αγορές. «Δεν δικαιολογείται. Μερικές φορές ακούμε δικαιολογίες: ‘είμαστε νησιωτική χώρα, είμαστε απομονωμένοι’. «Δεν τα πιστεύω αυτά και δεν υποστηρίζονται και από τα πραγματικά δεδομένα. Όταν είπα λοιπόν ότι η Ελλάδα δεν είναι «μπανανία» και δεν θα κερδοσκοπούν στις πλάτες των Ελλήνων καταναλωτών μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, το εννοώ. Και αν αυτό το οποίο λέω ενοχλεί αυτές τις εταιρείες, τι να κάνω, εγώ έχω μια υποχρέωση: να προστατεύσω αυτή τη στιγμή τον Έλληνα καταναλωτή και να εξασφαλίσω ότι λίγο-πολύ τα ίδια προϊόντα σε μια ενιαία αγορά -είμαστε σε μια ενιαία αγορά, έχουμε την ίδια αγορά, αυτό υποτίθεται ότι πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση πρώτα και πάνω από όλα την ενιαία αγορά- ότι τα προϊόντα αυτά δεν θα πωλούνται πολύ πιο ακριβά στην Ελλάδα απ’ ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε ενώ ειδικά για το βρεφικό γάλα είπε ότι η κυβέρνηση προχώρησε ένα βήμα παραπέρα καθορίζοντας πλαφόν στο κέρδος.

Σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση δεν επιλέγει τη διατίμηση που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι οι διατιμήσεις πολύ συχνά οδηγούν σε ελλείψεις στο ράφι και σημείωσε ότι το βρεφικό γάλα είναι αναντικατάστατο προϊόν για τις γυναίκες που δεν θηλάζουν το μωρό τους. «Από την άλλη, όμως, δεν θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε ελλείψεις στην αγορά και να τραβήξουν οι εταιρείες αυτές τα προϊόντα τους. Άρα, αυτή την ισορροπία πρέπει να βρούμε. Νομίζω ότι την έχουμε βρει. Θα δυσαρεστηθούν κάποιες εταιρείες από τις παρεμβάσεις μας, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν μπορεί να δούμε και άλλα αντίστοιχα μέτρα, απάντησε «αν χρειαστεί, ναι» και υπενθύμισε ότι το ίδιο έκανε η κυβέρνηση και για να αντιμετωπίσει και τις πρωτοφανείς αυξήσεις των τιμών της ενέργειας. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση φορολόγησε τα διυλιστήρια και εισέπραξε περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ πέρσι τα οποία επέστρεψε τελικά στην κοινωνία μέσα από έκτακτες ενισχύσεις. «Άρα, από τη στιγμή που διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς, στην οποία εγώ πιστεύω, πιστεύω στην αγορά, αλλά γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν είμαστε μια κοινωνία αγγέλων. Και γνωρίζω πολύ καλά ότι το κέρδος, η διεκδίκηση του υπερκέρδους ή του κέρδους απληστίας, μπορεί πάντα να είναι στο μυαλό κάποιων. Εκεί έχουμε την υποχρέωση να παρέμβουμε και το κάνουμε», ανέφερε.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
youTube

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης...