Μαρία Σάκκαρη: Τι ισχύει για την επιλογή των σημαιοφόρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Στην επιλογή των προσώπων, υπάρχει ένα σαφές καταστατικό και μια διαδικασία, που φαίνεται να δικαιολογεί τη δυνατότητα επιλογής της. Και ενδεχομένως περίπου να την “επιβάλλει” από ένα σημείο και μετά.

Το σοβαρό ενδεχόμενο να είναι η τενίστρια Μαρία Σάκκαρη σημαιοφόρος – μαζί με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο – της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού έχει προκαλέσει τεράστια συζήτηση στα σόσιαλ μίντια, με πολλές αντιδράσεις και αρνητικά σχόλια. Χωρίς ωστόσο να είναι ακόμα γνωστές όλες οι παράμετροι και τα δεδομένα για την τελική επιλογή της ΕΟΕ.

Η συνεδρίαση σήμερα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής είναι ίσως η πιο ενδιαφέρουσα των τελευταίων ετών, καθώς θα λάβει τη σχετική απόφαση μέσα σε αυτό το κλίμα.


Η αλήθεια είναι πως λόγω της σχέσης της με τον γιο του πρωθυπουργού, αρκετοί χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε επώνυμα, είτε ανώνυμα, περιμένουν την πρώτη στραβή ή την παραμικρή αφορμή όχι μόνο για να της ασκήσουν κριτική, αλλά ακόμα και για να… κράξουν την Μαρία Σάκκαρη.

Αυτό που ακολούθησε χθες στο άκουσμα του ονόματός της ως φαβορί για να είναι σημαιοφόρος στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, μοιάζει κατά πολλούς να είναι “τραβηγμένο” ή υπερβολικό, καθώς υπάρχει πλαίσιο με σαφείς κανόνες για την εμφάνιση της αποστολής μας στο στάδιο Κατ’ αρχάς ήταν βέβαιο ότι η λέξη «βύσμα» θα έπαιζε έντονα στο X. Και έτσι έγινε. Μόνο που στην επιλογή των προσώπων, υπάρχει ένα σαφές καταστατικό και μια διαδικασία, που φαίνεται να δικαιολογεί τη δυνατότητα επιλογής της. Και ενδεχομένως περίπου να την “επιβάλλει” από ένα σημείο και μετά.


Ας τα πάρουμε ένα ένα όμως…

Ο καθηγητής που "επιτέθηκε" ρατσιστικά στον Αντετοκούμπο απάντησε στην  κριτική - Famagusta NewsΗ επιλογή βάσει καταστατικού, λέει πάντα στην τελετή έναρξης να είναι σημαιοφόρος ο πιο πετυχημένος αθλητής σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Οπως και ότι από το Τόκιο το 2021, σημαιοφόρος πλέον είναι ένας άνδρας και μία γυναίκα μαζί.

SPORT24 on X: "🇬🇷💙⛰️ 𝝡𝝞𝝠𝝩𝝤 𝝨𝝩𝝖𝝡𝝖𝝩𝝖 𝝢𝝖 𝝩𝝤𝝪𝝨  𝝟𝝖𝝢𝝚𝝞𝝨 𝝥𝝠𝝖𝝟𝝖, 𝝬𝝦𝝪𝝨𝝤 𝝤 𝝩𝝚𝝢𝝩𝝤𝝘𝝠𝝤𝝪 𝝨𝝩𝝤  𝝚𝝪𝝦𝝮𝝥𝝖𝝞𝝟𝝤 𝝥𝝦𝝮𝝩𝝖𝝝𝝠𝝜𝝡𝝖 💦 🚀 Πέταξε στo Mόναχο και  προσγειώθηκε στα Γρεβενά με 8.52μ. Mόνο υπερηφάνεια ...Υπάρχουν επίσης δύο άτυποι κανόνες: ο πρώτος ότι δεν γίνεται σημαιοφόρος ο πρώτος λαμπαδηδρόμος της τωρινής ολυμπιάδας (Ντούσκος), ούτε αυτός που ήταν σημαιοφόρος στην προηγούμενη ολυμπιάδα (ΠετρούνιαςΚορακάκη). Σπάνια και για λόγους περιορισμένων επιλογών έχει σπάσει αυτό, όπως για παράδειγμα με την Κορακάκη στο Τόκιο που ήταν και πρώτη λαμπαδηδρόμος και σημαιοφόρος (προέκυψε στη πορεία η απόφαση να είναι δύο σημαιοφόροι και οι επιλογές στο Τόκιο ήταν περιορισμένες)

Επομένως στους άνδρες η 1η επιλογή βάσει κριτηρίων, ήταν ο Τεντόγλου και στις γυναίκες η Στεφανίδη, με 2η την Ντρισμπιώτη.

Ο Τεντόγλου, σύμφωνα με τις ασφαλείς πληροφορίες που υπάρχουν αρνήθηκε και από την στιγμή που Ντούσκος και Πετρούνιας δεν μπορούσαν να πάρουν την σημαία (οι δύο κανόνες που αναφέραμε παραπάνω), η επόμενη επιλογή είναι ο πιο δημοφιλής αθλητής ή ο πιο πετυχημένος χωρίς ολυμπιακά μετάλλια. Εκεί δεν υπάρχει σταθερός κανόνας και στους άνδρες η επιλογή Αντετοκούνμπο είναι (αν επιβεβαιωθεί σήμερα αργά το απόγευμα, μετά τη συνεδρίαση της ΕΟΕ) η πιο λογική και πιο δίκαιη θα μπορούσαμε να πούμε, για πολλούς -αθλητικούς και και μη – λόγους.


Πάμε στις γυναίκες…

Πρωταθλήτρια στο Ευρωπαϊκό ομάδων βάδην η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη - NewsbeastΠολλά σχόλια έκαναν στο twitter, συγκρίσεις της Σάκκαρη και της Στεφανίδη για τις διακρίσεις και τα κριτήρια. Μόνο που δεν γνωρίζουν το πιο σημαντικό ζήτημα, για το οποίο το topontiki.gr, αναφέρθηκε πρώτο χθες: Τόσο η Στεφανίδη, όσο και η Ντρισμπιώτη, δεν διατηρούν και τις καλύτερες σχέσεις με την ΕΟΕ μετά το θέμα με τα ηλικιακά κριτήρια που είχαν τεθεί για οικονομική ενίσχυση σε αθλητές που θα μετείχαν σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στεφανίδη: «Θέλω να πετύχω ένα φετινό ρεκόρ» (vid) | in.grΗ Στεφανίδη δεν φάνηκε να θέλει να μπει σημαιοφόρος, ενώ η Ντρισμπιώτη ακόμη κι αν ήθελε, δεν είναι και ό,τι καλύτερο για μια αθλήτρια που έχει μπροστά της αγώνα 20χλμ βάδην, να μείνει όρθια επί 5-6 ώρες για την τελετή έναρξης. Θα ήταν επιβαρυντικό για το σώμα της και θα ήταν το απόλυτα φυσιολογικό να μην δεχτεί. Θα φανεί από τη συζήτηση σήμερα στην ΕΟΕ τι πραγματικά ισχύει με τη Στεφανίδη κυρίως και αν υπάρχει περιθώριο ή ειλικρινής διάθεση να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια.

Μετά από τις δύο αυτές αθλήτριες, μοιραία τα κριτήρια επιλογής οδηγούν στην Σάκκαρη λόγω δημοφιλίας και διακρίσεων εκτός Αγώνων και μετά ίσως στην Πρεβολαράκη που πάει στην τελευταία της ολυμπιάδα, όμως δεν έχει την ίδια απήχηση. Τρίτη επιλογή θα μπορούσε να είναι μια πολίστρια της εθνικής, όμως τα κορίτσια έχουν να πάνε χρόνια σε ολυμπιάδα και πιο λογικό θα είναι να πάει μία στην τελετή λήξης, αν πετύχουν κάποια διάκριση στο Παρίσι.


Επομένως η Σάκκαρη δείχνει εκ των πραγμάτων μία ισχυρή επιλογή, αν όχι η καταφανέστερη εάν ισχύουν τα παραπάνω για τις Στεφανίδη και Ντρισμπιώτη.

Στις 18:30 πάντως συνεδριάζει η ΕΟΕ και στο τέλος θα μάθουμε τα δύο ονόματα που θα κρατήσουν τη σημαία. Είναι σχεδόν βέβαιο πως θα είναι ο Αντετοκούνμπο και πιθανόνατα η Σάκκαρη, εκτός κι αν η τελευταία… αποφασίσει να μην το κάνει, κάτι που αν συμβεί, θα οφείλεται σε όλο αυτό το αρνητικό κλίμα που αντιμετωπίζει από τα σόσιαλ – κατά πολλούς άδικο στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Άλλωστε τα επικριτικά σχόλια που δέχθηκε η Σάκκαρη χθες, διατυπώθηκαν χωρίς να έχουν παρουσιαστεί όλα τα κομμάτια του παζλ, δίχως να ξεκαθαριστεί ή να είναι γνωστό στο ευρύ κοινό τι ισχύει με τα επιλογές και τις διαθέσεις μίας σειράς υποψηφίων για τη θέση της σημαιοφόρου και πάντως πριν καν πει οτιδήποτε η ίδια η αθλήτρια.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
youTube

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης...