Ομιλία Λάκη Βασιλειάδη στην Ολομέλεια της βουλής για τις επιπτώσεις της Κλιματικής Κρίσης

Περνάμε δυστυχώς, από την κλιματική αλλαγή στην κλιματική κρίση. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ η πρώτη συνέπεια θα είναι ακόμη περισσότερα, ακόμη πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ακραίες κακοκαιρίες και θεομηνίες, μεγάλες και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, ακραίοι και παρατεταμένοι καύσωνες, λειψυδρία και άλλα πολλά.

Ομιλία στην Ολομέλεια για τις επιπτώσεις της Κλιματικής Κρίσης στον αγροτικό κόσμο της Πέλλας (Ασθένεια στα ροδάκινα, ακαρπίες και αλλά)


Σκεφτείτε ότι στην Πέλλα φέτος από τον Μάιο θα έλεγα και μετά είχαμε έντονες χαλαζοπτώσεις, είχαμε άκαιρες θα έλεγα, επαναλαμβανόμενες βροχοπτώσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα να καταστραφούν πολλές καλλιέργειες αγροτικών προϊόντων μέσα στην περίοδο που αυτά βρίσκονται στη φάση της συγκομιδής και άλλα λίγο πριν από αυτή, σε πολλές περιπτώσεις με όλα τα έξοδα αυτά να έχουν γίνει και όλη η καλλιεργητική φροντίδα που προϋποθέτουν αυτά τα έξοδα.

Να προσθέσουμε την ακαρπία που οι ειδικοί λένε πως οφείλεται και αυτό στην αλλαγή του κλίματος λόγω κακής γονιμοποίησης. Είχαμε τέτοιου είδους ακαρπίες σε κεράσια, σε βερίκοκα, σε δαμάσκηνα και σε πολλά άλλα ανά περιοχή. Είναι και αυτά φαινόμενα, λοιπόν, της κλιματικής αλλαγής. Τέτοιου είδους καταστροφές επιβαρύνουν πραγματικά πάρα πολύ τους παραγωγούς μας, δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τα ήδη βεβαρημένα νοικοκυριά και τις οικογένειες των αγροτών. Κι ενώ κάποιες από αυτές τις καταστροφές θα αποζημιωθούν γιατί ο ΕΛΓΑ τις προβλέπει, υπάρχουν πάρα πολλές από αυτές τις καταστροφές που μπορεί να μην αποζημιωθούν αν δεν δημιουργήσουμε εμείς το πλαίσιο, διότι ο απαρχαιωμένος κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν μπορούσε τότε να τις προβλέψει, διότι δεν ήταν τότε επαναλαμβανόμενα φαινόμενα.

Στην Πέλλα έχει κάνει την εμφάνισή της εδώ και τρία χρόνια μια περίεργη ασθένεια για τα ροδάκινα, η οποία ουσιαστικά παραμορφώνει και καταστρέφει τον καρπό αυτόν. Αυτή η ασθένεια ξεκίνησε από το χωριό Αμπελιές κοντά στα Γιαννιτσά. Είναι σημαντικό να συμφωνήσουμε πως πρέπει να λάβουμε όλοι μαζί και σε όλα τα επίπεδα τα απαραίτητα αυτά μέτρα που θα περιορίσουν σε σημαντικό βαθμό τις συνέπειες των ακραίων φαινομένων και θα συμβάλλουν στην πρόληψη για την κλιμάκωση της κλιματικής κρίσης.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
youTube

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης...