Σταμενίτης: Η εγκατάλειψη του βαμβακιού στη Θεσσαλία δεν είναι στις επιλογές μας

Διαβεβαιώσεις πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τη βαμβακοκαλλιέργεια στη Θεσσαλία, παρά τις ενστάσεις που θέτει το Ολλανδικό master plan που εκπονήθηκε με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, έδωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσης Σταμενίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτή Λάρισας του […]

Διαβεβαιώσεις πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τη βαμβακοκαλλιέργεια στη Θεσσαλία, παρά τις ενστάσεις που θέτει το Ολλανδικό master plan που εκπονήθηκε με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου,

έδωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσης Σταμενίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλη Κόκκαλη.

Ο κ. Κόκκαλης ρώτησε τον κ. Σταμενίτη αν «αποδέχεται η Κυβέρνηση την πρόταση της Ολλανδικής Εταιρείας για σταδιακή αντικατάσταση του βαμβακιού στη Θεσσαλία», ενώ σε περίπτωση που δεν την αποδέχεται «ποια είναι ακριβώς η πολιτική να στηρίξει το βαμβάκι, στα πλαίσια πάντα της κλιματικής αλλαγής;» «Γιατί, συνέχισε ο Λαρισαίος πολιτικός, εδώ απαιτούνται συγκεκριμένες αποφάσεις. Και ποιο είναι το συνολικό σχέδιο -δεν το έχουμε δει επτά μήνες μετά. Και αυτό δεν είναι αντιπολιτευτική τακτική- ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα στη Θεσσαλία, είτε αφορά το βαμβάκι είτε αφορά άλλα προϊόντα, με συγκεκριμένους άξονες; Αυτό δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα στον κόσμο τον οποίο τον απασχολεί».

Στην απάντησή του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είπε χαρακτηριστικά ότι:

“Το ολλανδικό σχέδιο είναι ένας οδικός χάρτης, ένα σύνολο δυνατών παρεμβάσεων για τη διαχείριση του προβλήματος των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας, από τις άλλες που θα επιλέξουμε να κάνουμε αυτές που θεωρούμε πιο αποτελεσματικές, αλλά και πιο εναρμονισμένες στο ελληνικό περιβάλλον, στην ελληνική οικονομία και στην ελληνική οικονομία. Η εγκατάλειψη της καλλιέργειας βαμβακιού δεν είναι μία από τις επιλογές μας.

Δεν είναι απαραίτητο να εγκαταλείψουμε το βαμβάκι, για να συμπληρώσει στη δευτερολογία του πως “για το βαμβάκι, θα συνεχίσουμε να το στηρίζουμε μέσα από την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και τις εθνικές στρατηγικές”.

“Κατανοώ την ανησυχία» για τους παραγωγούς βαμβακιού της Θεσσαλίας, «όμως έχει εκφραστεί η θέση μας, τόσο δια στόματος πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ότι δεν είναι απαραίτητο να εγκαταλείψουμε το βαμβάκι“, ανέφερε ο κ. Σταμενίτης και συμπλήρωσε:

“Ειδικότερα, το master plan το οποίο εκπόνησε η ολλανδική εταιρεία, είναι μία ολιστική πρόταση διαχείρισης του προβλήματος των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας, που ξεπερνά τις 400 σελίδες. Σ’ αυτό περιλαμβάνονται προτάσεις για τη συνολική ανάλυση της περιοχής, μετά την επεξεργασία των οποίων θα προκύψει μία σειρά μέτρων και παρεμβάσεων που θα συγκρίνει τα μέτρα που θα συμπληρώσουν τα μέτρα που ήδη έχει εξαγγείλει και εφαρμόζεται ή θα εξαγγείλει η κυβέρνηση”.

Το βαμβάκι είναι χωρίς αμφιβολία προϊόντος στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας με την ιστορία βιομηχανικής και επαγγελματικής παραγωγής.

Η Ελλάδα διαθέτει το 80% των ευρωπαϊκών εκτάσεων από βαμβακοκαλλιέργειες. Διεθνώς η χώρα μας βρίσκεται στην 7η θέση εξαγωγής βαμβακιού και το ελληνικό βαμβάκι βρίσκεται ανάμεσα στα 10 πιο εξαγωγικά προϊόντα της χώρας μας και στα τρία πιο εξαγωγικά αγροτικά προϊόντα. Η Θεσσαλία αποτελεί το κέντρο της βαμβακοκαλλιέργειας. Η βιομηχανία βάμβακος είναι το 90% με 95% προσανατολισμένη στις εξαγωγές», ανταπάντησε ο κ. Σταμενίτης.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι «οι εισάγονται στο νερό δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας για να κριθεί η ποιότητα μιας καλλιέργειας».

«Το ελληνικό βαμβάκι έχει συγκριτικό πλεονέκτημα την υψηλή του ποιότητα. Έχουμε αναπτύξει μεγάλη τεχνογνωσία γύρω από αυτό, η χώρα μας διαθέτει ιδιαίτερα καλές κλιματολογικές συνθήκες, έχουν επενδυθεί πολλά χρήματα από επιχειρήσεις και παραγωγούς, υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές και ο απαραίτητος μηχανικός εξοπλισμός, δεν απαιτούνται πολλά εργατικά χέρια και υπάρχει μια διασφαλισμένη αγορά. Παράλληλα, υπάρχουν και άλλες παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση του νερού που μπορεί και πρέπει να προχωρήσουμε σε συζήτηση για αναδιάρθρωση καλλιεργειών.

Το βαμβάκι, για να έχει μεγάλη παραγωγή χρειάζεται απλά επάρκεια νερού όχι υπερκατανάλωση. Είναι λοιπόν να αντιληφθούμε τη διαφορά ανάμεσα στις πραγματικές σημαντικές ανάγκες για άρδευση και τη μεγάλη κατανάλωση νερού που πρακτικά λαμβάνει η χώρα τώρα», ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Ναι, ακούμε και αξιολογούμε πάντοτε όλες τις που φθάνουν σε εμάς, όμως όχι, υποστηρίζουμε αβίαστα προτάσεις για την αντικατάσταση καλλιέργειας. Απαιτείται λοιπόν συνεκτίμηση όλων των παραμέτρων.

Εν προκειμένω, για το βαμβάκι, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε μέσα από την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και τις ελληνικές και η ειδική ενίσχυση βάμβακος που χορηγείται σίγουρα μέχρι το 2027 με την ίδια τιμή ενίσχυσης ανά στρέμμα, 73,03 ευρώ το στρέμμα», κατέληξε. ο κ. Σταμενίτης.

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
youTube

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com