Στην 1η Γιορτή Μανταρινιού στο Ασπροκκλήσι Θεσπρωτίας ο Σταμενίτης

«Το μανταρίνι της Θεσπρωτίας πρεσβευτής της ποιότητας και της γεύσης των ελληνικών προϊόντων διεθνώς»

Στην 1η Γιορτή Μανταρινιού στο Ασπροκκλήσι Θεσπρωτίας που διοργάνωσε ο Δήμος Φιλιατών, σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους (Ασπροκκλησίου, Σαγιάδας, Ραγίου, Κεστρίνης, Σμέρτου), και την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας και του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας παραβρέθηκε σήμερα ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης.


Όπως τόνισε ο Υφυπουργός, η πρωτοβουλία αυτή για τη διοργάνωση μιας γιορτής αφιερωμένης στο μανταρίνι, που στοχεύει στην ανάδειξη του εμβληματικού, για την περιοχή,  προϊόντος, θα δώσει την ευκαιρία να συζητηθούν οι δυνατότητες της καλλιέργειας, να εξεταστούν τα προβλήματα  που αντιμετωπίζει αλλά και οι προκλήσεις στις οποίες καλείται να απαντήσει.

Μιλώντας για τα χαρακτηριστικά της καλλιέργειας και τον ρόλο που διαδραματίζει στην τοπική κοινωνία και οικονομία ο κ. Σταμενίτης σημείωσε: «Το μανταρίνι της Θεσπρωτίας αποτελεί προϊόν εξαιρετικής ποιότητας, που ξεχωρίζει για τη γεύση και τη φρεσκάδα του και έχει κερδίσει τη θέση του στην καρδιά των καταναλωτών, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Η περιοχή είναι το επίκεντρο της καλλιέργειας μανταρινιών και τα τελευταία χρόνια είναι πρωταθλήτρια στην παραγωγή.

Οι τοπικοί παραγωγοί, με την αφοσίωσή τους και την αγάπη τους για τη γη τους, καταφέρνουν να παράγουν ένα προϊόν με υψηλές προδιαγραφές, με καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας». Ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι πολλοί νέοι άνθρωποι επιλέγουν την ενασχόληση με την εν λόγω καλλιέργεια, στοιχεία πολύ σημαντικό όχι μόνο για την τοπική οικονομία αλλά για την περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή της Θεσπρωτίας.


Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σταμενίτης στάθηκε στη στρατηγική που αναπτύσσει το ΥΠΑΑΤ, υπό τον Υπουργό Κώστα Τσιάρα,  για την ενίσχυση της θέσης των Ελλήνων παραγωγών στην παγκόσμια αγορά, σημειώνοντας ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη υποδομών, στην προώθηση των προϊόντων μας, στη βελτίωση των τεχνικών καλλιέργειας και στην ενίσχυση των εξαγωγών. «Το μανταρίνι της Θεσπρωτίας αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα μπορούν να γίνουν πρεσβευτές της ποιότητας και της γεύσης μας διεθνώς», πρόσθεσε ο κ. Σταμενίτης.


Τέλος ο ΥφΑΑΤ, μίλησε και για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας για τη στήριξη των παραγωγών συνολικά αλλά και την αναμόρφωση του πρωτογενούς τομέα, αναφερόμενος στα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, την απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, τις αλλαγές στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον επερχόμενο εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ.


Η ανάρτηση του Υφυπουργού στον λογαριασμό του στα Social Media:
Μαζί με τον καλό συνάδελφο στη Βουλή Βασιλη Γιογιακα, επισκεφθήκαμε επιχειρήσεις της Θεσπρωτίας που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή, όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε τον κύκλο δραστηριότητας τους αλλά και να συζητήσουμε για τη σημασία της καινοτομίας στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και της μεταποίησης τροφίμων.
Στην L.V. Natural Foods στα Πηγαδούλια, μια επιχείρηση πρότυπο παραγωγής και τυποποίησης μελιού, με υψηλής ποιότητας προϊόντα, η οποία έχει αξιοποιήσει και τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΥΠΑΑΤ, εντασσόμενη στο LEADER. Στην επιχείρηση Gikas Fruits, με υψηλή τυποποιητική και εξαγωγική δραστηριότητα εσπεριδοειδών.
Και τέλος στο τυροκομείο ΣΟΦΙΑΣ, μια οικογενειακή μονάδα που εξειδικεύεται στην παραγωγή παραδοσιακών τυροκομικών προϊόντων, με έμφαση στην ποιότητα και την αυθεντικότητα.
Επίσης, στο ΤΟΕΒ Ραγιού – Κεστρίνης συζητήσαμε τις για προοπτικές ανάπτυξης και ενίσχυσης των αρδευτικών υποδομών στην περιοχή, μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΥΠΑΑΤ.
Facebook
X
LinkedIn
Email

Διαβάστε επίσης...